Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88879 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Varsenare met tuin

Oude Dorpsweg 58 (Jabbeke)
Imposante voormalige pastorie van Varsenare, gelegen op een vierkant omgracht perceel binnen een ruime beboomde en omheinde, openbaar toegankelijke tuin. Sinds 2000, na een grondige renovatie naar ontwerp van architecten I. Decoster en M. Verhelst, in gebruik als deelgemeentehuis van Varsenare.


ID: 88852 | Bouwkundig element

Rotskapel de Mans Rots

de Manlaan zonder nummer (Jabbeke)
Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894).


ID: 88876 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oude Dorpsweg 40 (Jabbeke)
Eenvoudige, verzorgde dorpswoning, volgens de gevelsteen boven de deur gebouwd in 1913.


ID: 88892 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Halve Mane

Vaartdijk-Noord 2, Westernieuwweg 90 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan het ruime woonhuis langs de Westernieuwweg vermoedelijk in kern 17de-eeuws is en vanaf de 18de eeuw herberg "De Halve Mane" huisvestte. In het verlengde van dit woonhuis, een laag stalgebouw uit 1878, verbreed in 1975. Ten oosten van het woonhuis, een erg lang, smal stalvolume dat in kern 18de-eeuws is, maar in de 19de eeuw in verschillende fases werd verlengd.


ID: 88855 | Bouwkundig element

Kluis de Blauwe Toren

Gistelsteenweg 20 (Jabbeke)
"Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren"  als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was de woning van de hovenier van het kasteel. Pittoreske vrijstaande woning in rode baksteenbouw gevat onder een zadeldak (nok haaks op steenweg) met geglazuurde blauwe pannen, gekend als de blauwe huizen.


ID: 88801 | Bouwkundig element

Burgerhuis en magazijnen

Cathilleweg 1 (Jabbeke)
Voormalige woning en magazijnen van een graanhandelaar, volgens de jaarankers in "1879" gebouwd. Sinds 1974 woning, gieterij en expositieruimte van kunstenaar Hubert Minnebo. De gebouwen zijn gelegen vlakbij de Stalhillebrug, langs het Noordgeleed. Woonhuis aan straatkant in donkere baksteenbouw onder pannen zadeldak. Onderkelderd breedhuis van één brede poorttravee + vier gelijke traveeën en twee bouwlagen.


ID: 88886 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Oude Dorpsweg 100 (Jabbeke)
Fraaie woning met winkel, volgens het kadaster opgetrokken in 1907. Petrus Bouvy diende in 1906 de aanvraag voor deze woning in bij de gemeente Varsenare; de tekeningen van gevel, plattegrond en opstand bleven bewaard in het gemeentearchief. Leopold Desoete vestigde er zich als kleermaker en barbier. Dubbelhuis in bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder bakstenen zadeldak.


ID: 88904 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenwoningen

Westernieuwweg 81 (Jabbeke)
Samenstel van lage boerenwoningen van drie traveeën, gelegen op een omhaagd en deels beboomd erf dat te bereiken is via een lange onverharde oprit vanaf de Westernieuwweg. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen met rood geschilderd schrijnwerk, deuren met bovenlicht, beluikte vensters.


ID: 88878 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stoommaalderij

Oude Dorpsweg 52 (Jabbeke)
Woning met voormalige modernistische stoommaalderij. De woning wordt circa 1906 opgetrokken voor bakker Jules Verhelst.


ID: 88909 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Zeeweg 4 (Jabbeke)
Eenvoudige dorpswoning, gebouwd in opdracht van Emile Jooris-Vermijlen en volgens de bouwaanvraag van 1899 maakte de woning deel uit van een samenstel van twee identieke woningen, waarvan het linkse huis werd gesloopt. In 1921-22 met één travee uitgebreid. Gele bakstenen rijwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.