Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6993 resultaten


ID: 81048 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banhoutbos

Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.


ID: 81130 | Bouwkundig element

Hoeve

Bavegemstraat 21 (Zwevegem)
Hoeve, site al opgetekend sinds 1770-1778. Nu hoeve met gesloten opstelling, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken pannen of kunstleien. Site aan de straat afgezoomd door meidoornhaag en erftoegang gemarkeerd door poortgebouw. Tegenover gelegen Onze-Lieve-Vrouwkapelletje, opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog


ID: 80859 | Bouwkundig element

Milanenkapel

Bellegemstraat (Zwevegem)
Neogotische kapel gebouwd in 1846-1847 in opdracht van Baron Félix de Béthune en naar ontwerp van Jean Baptist (de) Béthune.


ID: 133080 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij de Milanenkapel

Bellegemstraat (Zwevegem)
Bij de Milanenkapel staat een beeldbepalende gekandelaarde kapellinde waarvan in de kroon vier zware en negen kleine gesteltakken vertakken.


ID: 133062 | Landschappelijk element

Welkomstboom bij Kasteelhoeve

Bellegemstraat 182 (Zwevegem)
Eén opgaande schietwilg staat links van de inrijpoort aangeplant. Het is een zéér oud gebruik om meestal twee bomen te voorzien bij de inkom van het erf. Men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 81267 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel der Drie Linden met linde

Drielindenstraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, horend bij het Drielindenhof. De kapel wordt al vermeld in het landboek van Sint-Denijs (Doornikse), (1779). Nu 19de-eeuws bedehuisje met neoclassicistische inslag, beschaduwd door linde. Witgekalkte baksteenbouw met zadeldak met Vlaamse pannen en gepikte plint. Rechthoekige deuropeningen geflankeerd door twee pilasters. Zijgevels met blinde halfronde vensters. Bepleisterd interieur met sporen van lichtblauwe beschildering. Tongewelf. Altaar afgesloten door houten hekwerk. Verscheidene heiligenbeelden.


ID: 81352 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste met linde

Driesstraat, Vinkestraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste, al aangeduid in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse in 1779. Huidig bedehuisje van 1991, opgetrokken in baksteen en beschaduwd door linde. Puntgevel met rondbogige muuropening met ijzeren deur, bepleisterd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.


ID: 81053 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gauwelstraat 10-12 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw. Samenstel van twee dubbelhuizen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door drie houten dakkapelletjes. Aan de linkerzijde, aangrenzend stalletje van twee traveeën. Meidoornhaag aan de straat en toegang gemarkeerd door bakstenen erfpijlers en ijzeren hek.


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.


ID: 81205 | Bouwkundig element

Hoeve

Herrekotstraat 6 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht. De site staat vermoedelijk al aangegeven op de kabinetskaart van Ferraris 1770-1778. Erfoprit afgezoomd met beukenhaag en hagebeukhaag. Boerenwoning met bewaard houtwerk, kleine schuur en stalvleugels.