Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7075 resultaten


ID: 130069 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk

Paulatemstraat 5 (Zwalm)
Een gemengde erfafsluitingshaag, in oorsprong bestaande uit meidoorn verrijkt met al dan niet natuurlijke aanrijking van haagbeuk, beuk, liguster, eik en olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee, van op het erf zouden uitbreken.


ID: 130084 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van liguster

Paulatemstraat 56 (Zwalm)
Aan de straatzijde en zuidkant van het erf is er een afsluitingshaag van liguster met al dan niet natuurlijke bijmenging van buxus, hazelaar, beuk, es, vlier, taxus en olm. De haag werd geplant in dicht plantverband om indring te voorkomen.


ID: 130070 | Landschappelijk element

Beeldbepalende opgaande eik als hoekboom

Paulatemstraat 6 (Zwalm)
Een beeldbepalende opgaande eik bovenop een talud met een stamomtrek van ruim meer dan 3 meter, een totale hoogte van 30 meter en een kruindoormeter van 24 meter. De boom is er geplant in de hoek van een eerder complexe kadastrale grenssituatie.


ID: 130078 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Paulatemstraat 67/69 (Zwalm)
Over een lengte van circa 100 meter is, langs de Paulatemstraat, het erf afgesloten met een geschoren meidoornhaag. De doornige afsluiting was bedoeld om indringing te voorkomen en werd om die reden potdicht gemaakt door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte en door haar originele scheerhoogte is dit landschapselement een representatief voorbeeld.


ID: 130079 | Landschappelijk element

Opgaande zomereikenrij

Paulatemstraat 67/69 (Zwalm)
Parallel met de straat staat, op het erf, een opgaande bomenrij van hoog opgesleunde zomereiken. De rij bestaat uit vier bomen die van ruime plantafstanden zijn voorzien en hierdoor mooi zijn ontwikkeld.


ID: 130077 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Paulatemstraat 70 (Zwalm)
Het erf wordt aan de kant van Holstraat afgesloten met een weerhaag. Door het gebruik van meidoorn, in een dicht plantverband, is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 130076 | Landschappelijk element

Okkernoot als hoekboom

Paulatemstraat 72 (Zwalm)
Om de hoek van het kadastrale perceel, tevens de hoek van de Paulatemstraat met de Holstraat, te verzegelen werd een opgaande okkernoot aangeplant.


ID: 130149 | Landschappelijk element

Vier lindenhakhoutstoven op de voormalige Scheldeoever

Peperstraat (Zwalm)
Vier enorme hakhoutstoven langs de straat tegen over Hof ter Schelde, Peperstraat 39. Het zijn restanten uit een lindenrij langs de voormalige oever van de meanderende Schelde die hier rechtgetrokken is rond 1870 en later werd gedempt.


ID: 130150 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Peperstraat 13 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Peperstraat 13, is aan de noordzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 130151 | Landschappelijk element

Buxus als randpalm in moestuin

Peperstraat 13 (Zwalm)
Buxus als randpalm is nog aanwezig langs het centrale gaanpad in de moestuin, een moestuin die aan de straatzijde is afgesloten met een geschoren taxushaag. Zéér oude moestuinen werden, meestal in vier, plantvakken onderverdeeld om wisselteelt in cycli van vier jaar mogelijk te maken. Alle perken werden afgeboord met buxushaagjes, ook randpalmen genoemd. Wat we hier nog vaststellen is nog een restant uit zo een oude configuratie.