Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7029 resultaten


ID: 130169 | Landschappelijk element

Bomenrij van vijf opgaande bruine beuken

Terweeënstraat, Vredesplein 19, 23 (Zwalm)
Vijf opgaande bomen, vermoedelijk een tot bomen uitgegroeide haag, zijn beeldbepalend en zichtbaar vanaf de Terweeënstraat en Franskouter. Het zijn bruine beuken en de zwaarste stamomtrek bedraagt meer dan 3 meter.


ID: 130227 | Landschappelijk element

Opgaande grauwe abeel

Veldstraat (Zwalm)
Langs de Veldstraat, tegenover nr. 32, staat een mooi ontwikkelde opgaande grauwe abeel. De boom werd hoog opgesleunt en heeft hierdoor een takvrije stam van 12 meter. Voor de opkomst van de canadapopulier werd voor het aanplanten van snelgroeiende zachthoutsoorten, onder andere abeel gekozen. Deze boomsoort wordt nog nauwelijks aangewend en is inmiddels een zeldzaamheid geworden.


ID: 45303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden met kapelhof en linden

Vijflindenlaan (Zwalm)
Rechthoekig bakstenen 18de-eeuws gebouwtje onder zadeldak met smeedijzeren kruisje, trap en kasseipad naar kapel, geflankeerd door vijf linden.


ID: 130278 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf linden bij Vijflindenkapel

Vijflindenlaan (Zwalm)
Bij de Vijflindenkapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Het waren oorspronkelijk vijf opgaande bomen waarvan nu enkel de stronkenopslag aanwezig is. De kruinen en de stammen waren, vermoedelijk door het intensief gebruik van herbiciden op de aanpalende akkers, op sterven na dood. De gemeente als eigenaar werd verzocht om het genetisch materiaal van de linden in situ te behouden en om uit de opslag die stamt uit de stronken opgaande bomen te selecteren. De kapelbomen staan op een heuveltje in een landschappelijk hoog gelegen akkergebied en zijn van einde en verre een beeldbepalende bomengroep.


ID: 130074 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn

Vlaanderdal (Zwalm)
Het erf wordt aan de kant van Vlaanderendal en de aanpalende akker afgesloten met een weerhaag. Door het gebruik van meidoorn, in een dicht plantverband, is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 130071 | Landschappelijk element

Knotessenrij in geschoren afsluitingshaag

Vlaanderdal 1 (Zwalm)
Langs de straatzijde van een erf in het Vlaanderdal staat een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn, met erin drie knotessen. Dit relict is een mengvorm van een knotbomenrij met een geschoren haag.


ID: 130164 | Landschappelijk element

Opgaande robinia als hoekboom

Vredesplein 2 (Zwalm)
In de hoek aan de straatzijde van een woonkavel, bij een aanpalende losweg, staat een opgaande robinia. De bewoner vertelde ons dat deze hoekboom er door zijn vader werd geplant toen dit perceel nog tot het boerenerf behoorde. Robinia als soortkeuze op het erf is hier zeker beïnvloed door het feit dat er bijen werden gehouden voor de winning van honing als zoetstof, bijenwas voor de kaarsen of als smeermiddel.


ID: 130204 | Landschappelijk element

Treurwilg bij de Riddersput

Wafelstraat (Zwalm)
Mooi ontwikkelde en beeldbepalende treurwilg ingeplant op een eilandje in een poel.


ID: 130205 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Wafelstraat 60 (Zwalm)
In de hoek van het perceel horende bij het erf Wafelstraat 60, staat aan de straat zijde en bij de aanpalende akker een opgaande es. De opgaande boom is er geplant als hoekboom.


ID: 130162 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn bij hof te Weylegem

Wijlegem (Zwalm)
Het erf wordt aan de achterzijde afgesloten door een oude veekering van meidoorn. De haag is in lange tijd niet meer geschoren en is bijgevolg zwaar uitgegroeid. Dit type haag werd gezet om te voorkomen dat het vee zou uitbreken en is de eigenlijke voorloper van het gebruik van de prikkeldraad.