Persoon

Dollé, Amédée

ID
1895
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1895

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis naar ontwerp van Amédée Dollé

Gistelse Steenweg 173 (Brugge)
Imposant dubbelhuis van 1924 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge). Oranjebakstenen, sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel met centrale, licht verdiepte inkomtravee met balkon voorzien van smeedijzeren balustrade.


Herenhuis

Nieuwe Gentweg 78 (Brugge)
"HIER WOONDE / FRANK VAN ACKER / MINISTER VAN STAAT / BURGEMEESTER VAN BRUGGE / °1929 † 1992 / VAN ACKERSTICHTING VZW", zie recente gedenkplaat. Monumentaal herenhuis van acht onregelmatige traveeën en drie bouwlagen onder twee schilddaken (nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1849, bouwen van de classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met links eenvoudige koetspoort.


Hoekhuis

Braambergstraat 12 (Brugge)
Hoekpand van vier + één + drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak. Twee woningen werden samengevoegd en vermoedelijk in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van een empiregetinte gevel. In 1988, gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge): opsplitsing van het pand in appartementen en kantoorruimtes met achterbouw rondom binnentuintje.


Hoekhuis met houten winkelpui

Mariastraat 18 (Brugge)
Hoekpand van één + afgeschuinde + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen); huidig uitzicht van 1885 door toevoegen van getoogd venster in de zijgevel, en van 1912 naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge).


Huis de Kat

Markt 12 (Brugge)
Opgetrokken als "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge) met gevelopstand aansluitend bij nummers 10 en 11. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende herstelling van 1983 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) onder meer restauratie van de twee zijtrapgevels en de dakkapel.


Oorlogsmonument ontworpen door Octave Rotsaert en Amédée Dollé

Gistelse Steenweg zonder nummer (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries. Voor de oprichting van dit gedenkteken werd begin 1919 een comité opgericht - "De Vaderlandsche Commissie van Sint-Andries" - en werden gelden ingezameld via openbare inschrijving.


Rij magazijnen uit 1922

Lange Vesting 6-8 (Brugge)
Gevelrij ingenomen door magazijnen van 1922 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge)


Stadswoning met neorococolijstgevel

Breidelstraat 16 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, zie bewaarde interieurelementen. Neorococolijstgevel als "Kunstige Herstelling" van 1916 naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge) in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel.


Villa Louisa

Gistelse Steenweg 6 (Brugge)
Alleenstaande woning van 1923 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge) gelegen in een ruime tuin. Traditionele geelbakstenen gevel in historiserende stijl opgebouwd uit verschillende tuitgevels en voorzien van erker.


Thema's

Ontwerper van

Coupure


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dollé [online] https://id.erfgoed.net/personen/1895 (Geraadpleegd op )