Persoon

Dollé, Amédée

ID: 1895   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1895

Beschrijving

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Stadswoning met neorococolijstgevel

Breidelstraat 16 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, zie bewaarde interieurelementen. Neorococolijstgevel als "Kunstige Herstelling" van 1916 naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge) in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel.


Hoekhuis met houten winkelpui

Mariastraat 18 (Brugge)
Hoekpand van één + afgeschuinde + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen); huidig uitzicht van 1885 door toevoegen van getoogd venster in de zijgevel, en van 1912 naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge).


Huis de Kat

Markt 12 (Brugge)
Opgetrokken als "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge) met gevelopstand aansluitend bij nummers 10 en 11. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende herstelling van 1983 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) onder meer restauratie van de twee zijtrapgevels en de dakkapel.


Villa Louisa

Gistelse Steenweg 6 (Brugge)
Gistelse Steenweg nr. 6. Alleenstaande woning van 1923 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge) gelegen in een ruime tuin. Traditionele geelbakstenen gevel in historiserende stijl opgebouwd uit verschillende tuitgevels en voorzien van erker. Volgens bouwvergunning oorspronkelijk voorzien van overdekte inkomtravee. Aan de straat voorzien van bakstenen muur gevat tussen pilasters.


Woonhuis van 1924

Gistelse Steenweg 173 (Brugge)
Gistelse Steenweg nr. 173. Imposant dubbelhuis van 1924 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge). Oranjebakstenen, sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel met centrale, licht verdiepte inkomtravee met balkon voorzien van smeedijzeren balustrade. Zijtraveeën overgaand in dakvensters op de begane grond met halfrond uitgewerkte erkers. Deels behouden schrijnwerk. STADSARCHIEF BR


Rij magazijnen uit 1922

Lange Vesting 6, 8 (Brugge)
Lange Vesting nr. 6. Gevelrij ingenomen door magazijnen van 1922 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge). Verankerde rode baksteenbouw met deels witbeschilderde puntgevels. Geveltop is verlevendigd met roodbakstenen friezen. Segmentboogpoort in roodbakstenen vlakke omlijsting. Links ervan woonhuis van 1925 naar ontwerp van architect Théophile Cornille (Brugge). Oorspronkelijk me


Hoekhuis

Braambergstraat 12 (Brugge)
Hoekpand van vier + één + drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak. Twee woningen werden samengevoegd en vermoedelijk in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van een empiregetinte gevel. In 1988, gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge): opsplitsing van het pand in appartementen en kantoorruimtes met achterbouw rondom binnentuintje.


Herenhuis

Nieuwe Gentweg 78 (Brugge)
"HIER WOONDE / FRANK VAN ACKER / MINISTER VAN STAAT / BURGEMEESTER VAN BRUGGE / °1929 † 1992 / VAN ACKERSTICHTING VZW", zie recente gedenkplaat. Monumentaal herenhuis van acht onregelmatige traveeën en drie bouwlagen onder twee schilddaken (nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1849, bouwen van de classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met links eenvoudige koetspoort.


Oorlogsmonument ontworpen door Octave Rotsaert en Amédée Dollé

Gistelse Steenweg zonder nummer (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries. Voor de oprichting van dit gedenkteken werd begin 1919 een comité opgericht - "De Vaderlandsche Commissie van Sint-Andries" - en werden gelden ingezameld via openbare inschrijving.