Amédée Dollé was architect, bouwdeskundige en kunstschilder. Hij is vanuit de inventarisatie van bouwkundig erfgoed gekend als architect in Brugge in het eerste kwart van de 20ste eeuw.
Dollé is geboren te Brugge op 13/01/1887 en overleden te Borgerhout op 3/06/1959. Hij was de zoon van Jacques Dollé, een Brugse koetsier en van Anna-Gertrudis Lovenich. Amédée Dollé huwde in Brugge op 6 juni 1911 met Alphonsina Maria Ludovica Eeckeman. Hij verhuisde eind jaren 1920 naar Maaseik, en woonde er samen met Lucienne Cortvriendt, met wie hij twee zonen had, namelijk Adriën Amédée Cortvriendt en Norbert Lucien Cortvriendt. Hij werkte er als bouwkundige in de Nederlandse mijnen en was daarnaast kunstschilder. Hij zou voor meerdere kerken in Nederlands Limburg schilderijen hebben gemaakt of hersteld.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Gistelse Steenweg 173 (Brugge)
Imposant dubbelhuis van 1924 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge). Oranjebakstenen, sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel met centrale, licht verdiepte inkomtravee met balkon voorzien van smeedijzeren balustrade.
Lange Vesting 6-8 (Brugge)
Gevelrij ingenomen door magazijnen van 1922 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge). Links ervan woonhuis van 1925 naar ontwerp van architect Théophile Cornille (Brugge).
Nieuwe Gentweg 78 (Brugge)
"HIER WOONDE / FRANK VAN ACKER / MINISTER VAN STAAT / BURGEMEESTER VAN BRUGGE / °1929 † 1992 / VAN ACKERSTICHTING VZW", zie recente gedenkplaat. Monumentaal herenhuis van acht onregelmatige traveeën en drie bouwlagen onder twee schilddaken (nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1849, bouwen van de classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met links eenvoudige koetspoort.
Braambergstraat 12 (Brugge)
Hoekpand van vier + één + drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak. Twee woningen werden samengevoegd en vermoedelijk in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van een empiregetinte gevel. In 1988, gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge): opsplitsing van het pand in appartementen en kantoorruimtes met achterbouw rondom binnentuintje.
Mariastraat 18 (Brugge)
Hoekpand van één + afgeschuinde + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen); huidig uitzicht van 1885 door toevoegen van getoogd venster in de zijgevel, en van 1912 naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge).
Markt 12 (Brugge)
Opgetrokken als "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge) met gevelopstand aansluitend bij nummers 10 en 11. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende herstelling van 1983 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) onder meer restauratie van de twee zijtrapgevels en de dakkapel.
Gistelse Steenweg (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries, naar ontwerp van Octave Rotsaert. Het gedenkteken, opgevat als een vrijstaande gedenkmuur met sculpturale voorstellingen in hoogreliëf, werd onthuld in 1920.
Breidelstraat 16 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, zie bewaarde interieurelementen. Neorococolijstgevel als "Kunstige Herstelling" van 1916 naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge) in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel.
Gistelse Steenweg 6 (Brugge)
Alleenstaande woning van 1923 naar ontwerp van architect Amédée Dollé (Brugge) gelegen in een ruime tuin. Traditionele geelbakstenen gevel in historiserende stijl opgebouwd uit verschillende tuitgevels en voorzien van erker.