Geografisch thema

Wapper

ID
11281
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11281

Beschrijving

Tussen Meir en Wapperbrug. In 1977 genoemd naar de vaart, de Wapper, getrokken in 1490 tussen de Blauwe Toren en de Meir om het zoetwater uit de Herentalse vaart in de stad te brengen. Spoedig in onbruik en gedeeltelijk overwelfd, ontstonden aan weerszijden twee afzonderlijke straten, enerzijds de "Rubensstraat" aan de oostzijde, waarvan de bebouwing reeds dateert uit de tweede helft van de 16de eeuw (in de kern waarschijnlijk nog bewaard in de nummers 23 en 25), genoemd naar het huis dat de schilder er tussen 1609-1617 bouwde en anderzijds aan de westzijde de "Wapperstraat", genoemd naar de romantische schilder G. Wappers (1803-1874); laatste gedeelte van de rui aan deze zijde pas in 1819 overwelfd. Het centrale huizenblok, dat voornamelijk bestond uit 17de-eeuwse woonhuizen, in 1972 gesloopt en in 1977 heraangelegd als open beboomd plein voor het Rubenshuis, de "Wapper". Bewaarde kleinschalige bebouwing met voornamelijk neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels (nummers 3-7, 17-21, 2, 6), aan de oostzijde onderbroken door de monumentale gevels van het Rubenshuis, en aan de westzijde door de zijgevels van het Koninklijk Paleis en de kleurrijke trapgevel nummer 14-16.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Een publicatie over de Meir uit 2007 suggereert een andere verklaring voor de straatnaam: een wapper of wip is een liggende, basculerende boom om watervaten op te halen. Op de huidige Wapper stond zo’n wip; deze verdween in 1554. De verwijzing naar de wip of wapper ging door de eeuwen heen verloren. Het stadsbestuur koos er in 1893 voor de straatnaam te koppelen aan schilder Gustaaf Wappers (1803-1874), en voegde een tussen-s aan de straatnaam toe.

  • SCHOUPS I. 2007: Meir Antwerpen. Schoonste zicht van ’t stad, 126.
Auteurs : Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Architectenwoning Henri Smits

  • Omvat
    Burgerhuis in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl

  • Omvat
    Gereconstrueerde gevel van hotel de Fraula

  • Omvat
    Koetshuis van Hotel Geelhand

  • Omvat
    Rubenshuis met tuin

  • Omvat
    Symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in Louis-Philippestijl

  • Omvat
    Winkelhuis in eclectische stijl

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wapper [online], https://id.erfgoed.net/themas/11281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.