Eric Sasselaan

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Broodstraat", sedert 1946 Eric Sasselaan naar scheepsmakelaar E. Sasse (1885-1943). Straat deel uitmakend van de zogenaamde "Tentoonstellingswijk" (zie Camille Huysmanslaan). De straat volgt de omwatering van één der zeldzaam bewaarde lunetten van de voormalige Brialmontvesting. In 1953 werd op deze lunet de Antwerpse jeugdherberg "Opsinjoorke" gebouwd. De betonnen bruggen van de lunet naar de Eric Sasselaan werden in 1928 ontworpen door E. Van AVerbeke; de wachttorens werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd.

• AERTS W., Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1977, p. 78 en 164.
  • VELDEMAN M., Art Nouveau-architectuur in Groot-Antwerpen, in Gazet van Antwerpen, 29 augustus 1986, 24.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita