Geografisch thema

Ganzenberg

ID
12547
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12547

Beschrijving

Straat in de kern van het gehucht Kastel, vanaf de oude hoofdstraat Baasrodeveerstraat tegenover de Sint-Jozefstraat westwaarts leiding richting de Scheldedijk. Deels teruggaand op een in de tweede helft van de 18de eeuw al bestaand wegtracé. Huidige benaming ontleend aan het toponiem "den ganzen bergh" (zie land- en kaartenboek van Moerzeke van 1772-1782 opgemaakt door J.B. Martens) en verwijzend naar één van de drie met "berg" aangeduide, nog aanwezige terreinverhevenheden binnen Hoog Kastel.

Vroegere straatbenaming Molenstraat refererend aan de verdwenen Ganzenbergmolen of Castellemolen, een houten staakmolen op molenberg die hier op de hoogte van de Ganzenberg werd opgericht, te situeren tegenover het voormalige molenaarshuis (zie nummer 8). Met de bouw in 1875-1877 van een eigen parochiekerk voor Kastel aan de Ganzenberg aan een bescheiden nieuw gecreëerd pleintje naast de Baasrodeveerstraat, verkreeg het afgelegen gehucht het voorkomen van een kerkdorp. De latere inplanting van een typisch parochieschooltje naast de kerk benadrukte nog sterker de centrumfunctie van de locatie.

  • Gemeentearchief Hamme, “Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke” (1772-1782).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gemeentelijke begraafplaats Kastel

  • Omvat
    Oud molenaarshuis

  • Omvat
    Parochiale meisjesschool met zusterklooster

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Jozef van Kastel

  • Is deel van
    Moerzeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ganzenberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12547 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.