Remi Baertlaan

Beschrijving

Straat in het zuiden van Sint-Eloois-Vijve, gelegen ten zuiden van de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve. De straat vertrekt van de Posterijstraat en loopt in zuidelijke richting naar de Gustaaf Mahieulaan. De straat is genoemd naar Remi Baert (1903-1965) die in deze straat werd geboren (zie nummer 1). Hij is de eerste Vlaming die een ambassadeurspost van eerste rang bekomt in Bonn van 1959 tot 1965. De straat heet voorheen de Kloosterwegel, verwijzend naar het klooster van de zusters van Heule dat er in 1891 gesticht werd (zie nummer 2).

Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt een woning weergegeven bij de toenmalige Posterijstraat (nummer 1). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat nog niet weergegeven; een gedeelte van de huidige Remi Baertlaan volgt echter de "Sentier n° 18" met als beschrijving "'t Hoogewegel" of "Sentier du cabaret dit 't Hooge à la route provinciale". In 1880 wordt in opdracht van Louise Boulez aan de kant van de Koekoekstraat de vrije jongensschool aan de latere Remi Baertlaan opgetrokken, bestaande uit een schoolhuis en een schoolgebouw (nummer 2). In 1882 laat Louise Boulez achter de jongensschool de vrije meisjesschool optrekken. In 1891 wordt het klooster van de zusters van Liefde uit Heule gesticht naast de meisjesschool. In de jaren 1950 tot 1970 worden schoolgebouwen van de voormalige vrije jongens- en meisjesschool gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het kadaster registreert de aanleg van de "Ambassadeur Remi Baertlaan" in 1976.

Thans korte, rechte straat met geasfalteerd wegdek. De oudste bebouwing is gelegen aan het begin van de straat, bij de Posterijstraat: geboortehuis van Remi Baert opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw (nummer 1) en eind 19de-/begin 20ste-eeuws kloostergebouw met schoolvleugel uit het derde kwart van de 20ste eeuw aan de overzijde van de straat (nummer 2).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1976/5.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 72.
  • DELMOTTE M., Om de ziel van het kind, de schoolstrijd in het liberale Sint-Eloois-Vijve (1878-1895) en de klerikale Gaverstreek (1878-1884), in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 202-223.
  • NOLF M., Waregem binnenste buiten (2), in De Gavergids, jg. 9, 2002, nummer 2, p. 27.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie