Geografisch thema

Vilvoordelaan

ID
16660
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16660

Beschrijving

De Vilvoordelaan vertrekt aan de achterzijde van het station van Zaventem, waar ze de oostelijke begrenzing vormt van het Karel Quitmannplein en vervolgens verder loopt in noordelijke richting tot aan de A201. Ze vormt vandaag een belangrijke verbindingsweg tussen het station en de luchthaven. Het eerste deel van de straat wordt getypeerd door een heterogene, overwegend 20ste-eeuwse lintbebouwing, waaronder ook eenvoudige interbellumwoningen zoals het nummer 23, gesigneerd 'F. Van Bever/ Bouwk./ Zaventem', kadastraal geregistreerd in 1938, en de eenheidsbebouwing nummers 29-31, ingetekend op het kadaster in 1932.

Ongeveer halverwege ter hoogte van de Steenokkerzeelstraat wordt de laan onderbroken door ‘Rotonde 2000’ met sculptuur ‘Vlucht’ naar ontwerp van Mike Van Der Stappen (Baasrode), gerealiseerd in opdracht van het gemeentebestuur, zie infobord. Voorbij de rotonde vertoont de Vilvoordelaan reeksen sociale woningen uit het interbellum, die deel uitmaken van de aanpalende wijken, aan de westzijde de nummers 105-129 als deel van de zogenaamde 'Rode Cité', aan de oostzijde de nummers 132-164 als deel van de 'Witte Cité' rond de Spaarzaamheidsstraat (zie gemeente-inleiding).

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1932/57 (nummers 29-31); 1938/64 (nummer 23).

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Ensemble van dorpswoningen

  • Omvat
    Villa Coppin met portierswoning

  • Is deel van
    Zaventem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vilvoordelaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16660 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.