Marktstraat

Beschrijving

Van Marktplaats naar Statiestraat. Rechte verbindingsstraat, aangelegd in 1913. Handels- en woonfunctie. Heden ook openbare bibliotheek, voorheen gildenhuis. Z.-straatzijde wordt sterk bepaald door afsluitingsmuren, m.n. van de tuin tussen nr. 3 en nr. 5, en van de schoolspeelplaats (cf. Statiestraat nr. 36). N.-zijde ingenomen door XX A-breedhuizen van twee à vier trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak, voorzien van lijstgevels. Nrs. 16, 38 en 54, met bewaarde drieledige winkelpuien; e.g. is de voormalige kantwinkel van kantontwerper A. Lefever, cf. beglaasde deur met kantklosster uit de jaren 1930. Op de hoek met Statiestraat, voormalige herberg van 1913 n.o.v. Th. Nolf (Torhout) voor brouwer Th. Labens. Nr. 62/ Zandstraat, voormalige herberg "In 't duivenlokaal", later "Den Eendracht" opgevat als tegenhanger, van 1922, cf. jaarsteen, voorheen voorzien van vier trapgevels i.pl.v. huidige twee puntgevels. Ter hoogte van nr. 42 (nu supermarkt), was voorheen de koetsenmakerij Driessens.

Referentie(s)

GAL 1913. Haeghebaert L., Derde Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1987, p. 106.

Vandewalle G., Aimé Lefever, (Twaalfde Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1996), p. 184-194.

Vandewalle G., Lichtervelde in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1996 (herdruk van 1973), nr. 38.

Vandewalle G., Lichtervelde in oude foto's, 1993, p. 34-35.