Marktstraat

Beschrijving

Van Marktplaats naar Statiestraat. Rechte verbindingsstraat, aangelegd in 1913. Handels- en woonfunctie. Heden ook openbare bibliotheek, voorheen gildenhuis. Zuidelijke straatzijde wordt sterk bepaald door afsluitingsmuren, met name van de tuin tussen nummer 3 en nummer 5, en van de schoolspeelplaats (zie Statiestraat nummer 36). Noordzijde ingenomen door breedhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, voorzien van lijstgevels. Nummers 16, 38 en 54, met bewaarde drieledige winkelpuien; eerst genoemde is de voormalige kantwinkel van kantontwerper A. Lefever, zie beglaasde deur met kantklosster uit de jaren 1930. Op de hoek met Statiestraat, voormalige herberg van 1913 naar ontwerp van Th. Nolf (Torhout) voor brouwer Th. Labens. Nummer 62 aan de hoek met Zandstraat, voormalige herberg "In 't duivenlokaal", later "Den Eendracht" opgevat als tegenhanger, van 1922, zie jaarsteen, voorheen voorzien van vier trapgevels in plaats van huidige twee puntgevels. Ter hoogte van nummer 42 (nu supermarkt), was voorheen de koetsenmakerij Driessens.

• Gemeentelijk archief Lichtervelde, 1913.
  • HAEGHEBAERT L., Derde Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1987, p. 106.
  • VANDEWALLE G., Aimé Lefever, in Twaalfde Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1996, p. 184-194.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1996 (herdruk van 1973), nr. 38.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, Eeklo, 1993, p. 34-35.