Sareptastraat

Beschrijving

Landelijke straat behorend tot het historische dambordvormige stratenpatroon van Moerkerke ten zuiden van de Lieve. Verbindt de Weststraat met de Doornstraat op Sijseels grondgebied. Huidige straatnaam vermeld op kaart van Ferraris (1770-1778). Genoemd naar het klooster van Sarepta, dat in 1486 werd gebouwd op het vervallen landgoed "De Stove". Vroegere straatnaam was "Stoofstraat", verwijzend naar dit landgoed. Enkele verspreide hoeves, waarvan nr. 5 teruggaat op het Sareptaklooster. Op de hoek met de Brieversweg, de Sareptakapel.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XII, Brugge, 1933, kl. 49-52.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 85.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda