Oude Waag

Beschrijving

Verbinding tussen Jeruzalemstraat en Wolstraat. In 1514 door het Stadsbestuur geopend op een groot eigendom in de Wolstraat zogenaamd "de Gulden Craen". Het wegen van koopwaar was onderworpen aan de "Waghetol", een banaliteitsrecht dat eerst aan de heer, later aan de gemeente toekwam. Het wegen buiten de officiele waag werd zwaar beboet. De eerste openbare waag dateert van de 15de eeuw en werd opgericht op de westzijde van de straat; in 1548 werd ze door Gilbert Van Schoonbeke overgebracht naar een nieuw lokaal op de huidige Stadswaag. De oude waag werd voor verschillende doeleinden gebruikt. Op de oostzijde: opeenvolging van lijstgevels. Westzijde geaccentueerd door de oude waag.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek