Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Parochiekerk Sint-Rochus en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 04-05-1982 ID: 1792
Dommelstraat, Kasteelstraat, Smoorstraat, Sombekedries, Veldstraat, Warandestraat (Waasmunster)
De dorpskom van de Waasmunsterse deelgemeente Sombeke wordt gekenmerkt door de barokke parochiekerk Sint-Rochus en het herhaaldelijk getransformeerde kasteel van Sombeke. Opvallend in de dorpskom is ook de schandpaal uit 1699.
Sombekedries 3 (Waasmunster)
Burgerhuis met eclectische inslag van 1892-1893 in omringende tuin met hoog ijzeren hekwerk als voortuinafsluiting. Schuin ingeplant breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.
Sombekedries 22 (Waasmunster)
Typisch dorpscafé van omstreeks 1900, gelegen naast de Sint-Rochuskerk van Sombeke. Verankerde bakstenen hoekhuis van twee bouwlagen onder een half schilddak.
Dommelstraat 146 (Waasmunster)
Dorpswoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, met eenvoudig traditioneel voorkomen, uit het derde kwart van de 19de eeuw, wellicht deels teruggaand op een ouder huis.
Dommelstraat 148 (Waasmunster)
Laag dorpshuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde geschilderde lijstgevel met knik en op bruine plint.
Sombekedries 24 (Waasmunster)
Dorpshuis van één bouwlaag en vier traveeën onder haakse zadeldaken, wellicht een omstreeks 1900 aangepast bestaand dorpshuis.
Kasteelstraat 18-22 (Waasmunster)
Het in de periode 1696-1716 heropgebouwd kasteel toont aan dat de site geëvolueerd is naar een tweeledige vorm bestaande uit een opperhof met voorhof binnen een dubbele omgrachting. Met de wisselende eigenaars onderging het 18de-eeuwse kasteel ook herhaaldelijk transformaties. Tot het domein behoor ook een poortgebouw met aanpalende aanhorigheden, vermoedelijk voormalige kasteelhoeve, met koetshuis en stallen van het kasteel van Sombeke, nu met een gerenoveerde conciërgewoning en woonhuis, opgevat als een 18de-eeuwse constructie. Kasteeldomein met 18de-eeuwse hekpijlers en een door tuinarchitect Jacques Wirtz in het begin van de 1990 aangelegde tuin.
Smoorstraat 2 (Waasmunster)
Huidige vrije gemengde basisschool Sint-Franciscus, teruggaand op de in 1880 gebouwde katholieke lagere meisjesschool van de wijk Sombeke. Aan de straat en lager gelegen aanvankelijk dorpsschooltje, werd gebouwd in 1882 en vergroot in 1889. Langwerpig rechthoekig schoolgebouw van één bouwlaag en zeven traveeën onder nieuw pannen zadeldak.
Sombekedries (Waasmunster)
De proosdijkapel uit 1642 werd in 1888 verheven tot parochiekerk en kort daarna aanzienlijk vergroot naar de plans van architect Modeste De Noyette. Bij de vergroting werd het koor afgebroken en werd de kerk voorzien van een uitspringend transept, aangebouwde sacristieën en een nieuw koor. De oude sacristie werd als doopkapel ingericht. In 1890 werd het houten klokkentorentje vervangen door een stenen toren.
Smoorstraat 12 (Waasmunster)
Schandpaal van de heerlijkheid Sombeke. Links opgesteld in de voortuin van woning nummer 12. Oorspronkelijke standplaats niet met zekerheid bekend, doch er wordt aangenomen dat de schandpaal zoals gebruikelijk stond opgesteld tegenover de kerk en de vierschaar, dit was voor Sombeke op Sombekedries. Arduinen schandpaal op de voet van de bekroning voorzien van jaartal 1699 en staand op een brede achthoekige getrapte basis met drie treden.
Smoorstraat 12 (Waasmunster)
Klein landhuis met omringende tuin, gelegen binnen de ruime omgeving van de Sint-Rochuskerk van Sombeke. Voorname landelijke woning in neostijl geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenbouw, opgericht in 1909.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Sombeke [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10589 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.