Vismarkt

Vismijn

De voormalige Vismijn is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: als voorbeeld van 17de-eeuwse architectuur met monumentale ingangspoort in een voor Gent zeldzame volplastische barokstijl. Deze poort werd gebouwd door Adriaan Van der Linden en had oorspronkelijk onder andere een aan Artus Quellinus toegeschreven sculptuur, die na de brand van 1872 werd vernieuwd. De gevel van de nieuwe Vismarkt in de Rekelingestraat als voorbeeld van 19de-eeuwse reconstructie van gotische bak- en zandsteenarchitectuur; hetzelfde geldt voor de gevel van het aanpalende nieuwe Vleeshuis: voorbeeld van neotraditionele bak- en zandsteenstijl met grote inrijpoort en zijtrapgevel. De Leiegevels ervan zijn een voorbeeld van versoberde neotraditionele architectuur met boogfries, lisenen, polygonale hoektoren en overkraging van hout op natuursteensokkel.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000756, Vismijn, advies KCML (1986).

Voormalige Vismijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Vismarkt

Rekelingestraat 5, 5A, Sint-Veerleplein 5B (Gent)
De oorspronkelijke Vismarkt werd na de brand van 1872 uitgebreid op L-vormige plattegrond en voorzien van nieuwe ingang in de Rekelingestraat. naast het Nieuw Vleeshuis waarmee hij onderling verbonden is. Monumentale ingangspoort in barokstijl van twee bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd onder leiding van Adriaan Van der Linden in 1689. De twee gevels die in de Rekelingestraat toegang verleenden tot de overdekte Vis- en Vleesmarkt zijn reconstructies van gotische en traditionele bak- en zandsteenarchitectuur en dateren van 1872.