Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
De Moeren
definitieve beschermingsbesluiten: 06-10-1980 ID: 1518
Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.
Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Neoclassicistisch landhuis opgericht in 1851. De ten oosten gelegen gebouwen zijn oorspronkelijk als jeneverstokerij ontworpen, doch als hoevegebouwen benut. Verblijfplaats van Koninklijke Familie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Thans kasteelhoeve met losse, L-vormige opstelling van kasteel en dwarsschuur met aanleunende stallingen en nutsgebouwen. Rondom een parkje met vijver en formele voortuin met gazonparterre.
Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Beeldbepalend parkje in het open landschap van De Moeren met landhuis en kasteelhoeve met voormalige jeneverstokerij.
Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.
Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.
Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Moeren [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11702 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.