IJzertorencomplex met bedevaartweide: ijzertorencomplex

Gemeente Diksmuide
Straat Ijzerdijk
Locatie Ijzerdijk 49 (Diksmuide)

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49, Diksmuide (West-Vlaanderen)

* IJzerdijk nr. 49. Zogenaamd IJzertorencomplex met bedevaartweide, beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 10.11.1992. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke Ijzertoren, beschermd als monument bij M.B. van 10.11.1992.

Beschrijving

IJzertorencomplex met Pax-poort, restanten van oude toren met crypte en de nieuwe toren te Diksmuide, is beschermd als monument.

Waarden

IJzertorencomplex: Pax-poort, restanten van de oude toren met crypt en de nieuwe toren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Als zijnde een gedenkteken van hulde en eerherstel aan de Vlaamse gesneuvelden 1914-1918, een symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd, gedenkteken van de Eerste Wereldoorlog met inherente, internationale vredesboodschap, interessant historisch geheel met ruïne, Pax-poort en heropgebouwde toren als nauw met elkaar verweven elementen.