Groot Begijnhof

Unesco werelderfgoed kernzone van 02-12-1998 tot heden

Alternatieve naam Sint-Elisabethbegijnhof

Is de (gedeeltelijke) aanduiding van

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98 (Gent)

In 1872 kocht hertog Engelbertus van Arenberg het noordwestelijk deel van de Sint-Baafskouter te Sint-Amandsberg (8 ha groot) de zogenaamde "Nieuwhofkouter". In 1873 werd naar ontwerp van architect Arthur Verhaegen begonnen aan de bouw van het begijnhof.

Is de omvattende aanduiding van

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Groot Begijnhof zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk.

Kapel Sint-Antonius van Padua

Eenbeukige kapel van drie traveeën onder leien zadeldak met kleine dakruiter. Gebouwd in de as van de oostgevel der infirmerie (nummer 66).

Beschrijving

Het begijnhof van Gent, ook gekend als het Sint-Elisabethbegijnhof, is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van begijnhoven in Vlaanderen (UNESCO ID 855-009). De Vlaamse begijnhoven zijn architectonische ensembles bestaande uit huizen, kerken, bijgebouwen en groene gedeelten. De hoven hebben van oorsprong een stedelijk of landelijk karakter en zijn gebouwd in een typisch Vlaamse stijl. De begijnhoven vormen een fascinerende herinnering aan de traditie van de begijnen die zich gedurende de middeleeuwen ontwikkelde in Noordwest-Europa.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.