Unesco werelderfgoed kernzone

Groot Begijnhof

Unesco werelderfgoed kernzone van tot heden

ID
14991
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14991

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Het begijnhof van Gent, ook gekend als het Sint-Elisabethbegijnhof, is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van begijnhoven in Vlaanderen (UNESCO ID 855-009). De Vlaamse begijnhoven zijn architectonische ensembles bestaande uit huizen, kerken, bijgebouwen en groene gedeelten. De hoven hebben van oorsprong een stedelijk of landelijk karakter en zijn gebouwd in een typisch Vlaamse stijl. De begijnhoven vormen een fascinerende herinnering aan de traditie van de begijnen die zich gedurende de middeleeuwen ontwikkelde in Noordwest-Europa.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.



Aanduiding van

Is de aanduiding van

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98, 69A (Gent)
In 1872 kocht hertog Engelbertus van Arenberg het noordwestelijk deel van de Sint-Baafskouter te Sint-Amandsberg ter grootte van 8 hectare de zogenaamde Nieuwhofkouter. In 1873 werd naar ontwerp van architect Arthur Verhaegen begonnen aan de bouw van het begijnhof, volledig opgevat naar het patroon van de middeleeuwse begijnhoven als een ommuurde stad binnen een stad en overeenkomstig geïnspireerd op de Vlaamse gotische stijl van de 15de eeuw. Het begijnhof met zijn veertien conventen voor circa dertig begijnen en zijn tachtig huizen werd op 29 september 1874 ingehuldigd. Het begijnhof telt drie pleinen, namelijk het Sint-Elisabethplein, Sint-Beggaplein en Sint-Antoniusplein.

Is de omvattende aanduiding van

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Groot Begijnhof (Gent)
Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk. Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Calvarieberg onder portiek met versierde puntgevel opgericht in 1875 tegen de oostgevel naar ontwerp van J. Bethune.


Kapel Sint-Antonius van Padua

Groot Begijnhof (Gent)
Eenbeukige kapel van drie traveeën onder leien zadeldak met kleine dakruiter, gebouwd in de as van de oostgevel van de infirmerie. Oostelijke puntgevel geopend door ruim spitsboogvenster met fraaie tracering.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groot Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14991 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.