Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, kapel en dorpskom van Kaprijke

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is beschermd als monument. Het betreft de uitbreiding van een eerdere bescherming. In 1936 werd immers reeds de toren beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van de kerk als volgt gemotiveerd: "als bakstenen 18de-eeuwse verbouwing van een in kern 13de-eeuwse kerk waarvan de toren nog karakteristiek is voor de vroeggotische baksteenarchitectuur in het noordelijk gedeelte van de provincie."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000665, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (zie 0018) (S.N., 1981)

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (uitbreiding van het koninklijk besluit van 28 december 1936) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Voorstraat (Kaprijke)
In 1760 besloot men om met behoud van de oude toren uit de 13de eeuw een nieuwe kerk te bouwen, naar ontwerp van architect Joachim Colin uit Gent. De bouw ervan vond plaats in 1787-1788. De huidige aanleg van het kerkhof met zijn ommuring dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw, na de wederopbouw van de kerk.