erfgoedobject

Kasteeldomein Schouwbroek

bouwkundig / landschappelijk element
ID
33589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33589

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds "hof met huys van plaisance" omringd door wallen en dreven. Een kaart van 1755 toont het oude leen, toen eigendom van P.E.J. d'Hane, heer van Eeckhove, gelegen in een prachtig park met onder meer een amfitheater. Kasteel door F. De Smet heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect A. Marchand. Het park is aan de kant van de Schouwbroekstraat afgesloten door een imponerend ijzeren hek over de walbrug met balustrade. Achter het hek staan drie monumentale oude kastanjebomen; één ervan is de dikste kastanjeboom in België. Het park werd eind 19de eeuw in landschappelijke stijl heraangelegd. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton. Voorts diverse brugjes met leuningen in fraai ijzerwerk of betonnen imitatieboomstammen en tuinbeelden uit beton of zandsteen. Ten oosten van het park, aan drie zijden ommuurde moestuin met serre. Ten westen van het kasteel, dreef leidend naar de zijingang in de Bosstraat (Drongen).

Indrukwekkend en merkwaardig eclectisch kasteel opgetrokken uit bak- en hardsteen. Kasteel van twee bouwlagen boven een souterrain, afgedekt met van dakkapellen en spitse torentjes voorziene leien daken. Barokke associaties in de gevelarchitectuur door materiaalgebruik (metselwerk verlevendigd met platte banden, bossage in de onderbouw) en door decoratieve vormentaal (frontons, cartouches onder meer met vermelding "ANNO 1894" en initialen van de bouwheer FDS, bronzen beeld als topbekroning). Dominerende vierkante hoektoren met reminiscenties aan een middeleeuws belfort: hoger opgetrokken, voorzien van uurwerk, gemarkeerd door weergang, borstwering, kantelen en spietorentjes en bekroond met klokkentoren.

Interieur. Hal mooi versierd met sgraffito en rijk bewerkte zoldering. In oostelijke gevel mooi gekleurd glas in lood met figuratieve voorstelling.

Ten oosten naast de vijver met eiland, vrij hoge heuvel met ijskelder voorzien van ingang in imitatierots en erboven een betonnen paviljoen met balustrade in imitatieboomstammen.

Ten noordoosten, diverse bijgebouwen: dienstwoning met stallen, jaartal 1893 op gevelsteen, koetshuis en parallel ermee later gebouwde paardenstallen. Het koetshuis met woonruimte op de bovenverdieping bevat een plintsteentje met vermelding van architect Ach. Marchand. Gemarkeerd door een rondboogarcade met in de zwikken medaillons met paardenkoppen en twee ronde hoektorentjes op de bovenverdieping.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1306.
  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen Vinderhaute, I.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

  • Is deel van
    Vinderhoute

  • Omvat
    Boswachterswoning

  • Omvat
    Drie monumentale kastanjebomen Kasteel Schouwbroek

  • Omvat
    Opgaande zilverlindendreef Kasteel Schouwbroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Schouwbroek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.