Kasteeldomein Tudor

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Tudor

• omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein Tudor: landhuis

• omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteeldomein Tudor: park

Beschrijving

Kasteel gebouwd in 1904 in "Tudorstijl", gelegen midden een aangelegd park, bestaande uit lusttuin, kruidentuin en bos.

Kasteel op onregelmatige plattegrond. Vier trapsgewijs, achteruitspringende delen. Linkerdeel: bakstenen hoektoren op vierkante plattegrond afgewerkt met kantelen, drie bouwlagen. Aan de voorzijde vensters en balkon met natuurstenen omlijstingen en negblokken. De zijgevel links is doorbroken door rechthoekige vensters met waterlijsten. Tegen de achtergevel werd recent een veranda aangebouwd.

Ingangpartij: bakstenen langsgevel met kantelen afgewerkt, twee bouwlagen, drie traveeën. Rechthoekige ingangsdeur met natuurstenen omlijsting en twee tudorboogvensters. Boven de ingang zit een groot rechthoekig venster, die een klemtoon legt op de ingangspartij, en twee rechthoekige vensters. Alle vensters met natuurstenen omlijstingen voorzien van negblokken. Daarnaast een lager deel van twee bouwlagen met op de benedenverdieping een erker van natuursteen. Op de verdieping een rechthoekig venster met natuurstenen omlijsting.

Rechterdeel. Bakstenen hoektoren op vierkante plattegrond, drie bouwlagen, één travee. Rechthoekige vensters. De achtergevels zijn op analoge wijze ingedeeld doch minder opgesmukt. De zadeldaken zijn afgewerkt met leien. Natuurstenen geajoureerde nokversiering. Verschillende schoorstenen met gekoppelde, veelzijdige rookkanalen.

Interieur. Het interieur is in een analoge stijl aangekleed met eiken lambriseringen en imposante trap in de inkomhal. Op de schouwen en de consoles komen de wapenschilden van de familie van Outryve d'Ydewalle voor. Een salon is volledig in neorococostijl aangekleed. In de keuken bevindt zich een hergebruikte gotische schouw met enkele kopjes. Het kasteel is volledig onderkelderd, overkluisd met troggewelven en een middengang met tongewelf.

Het park omvat onder meer de kasteeltuin, oorspronkelijk aangelegd in geometrische stijl. Er werden meermaals aanpassingen gedaan. De laatste jaren echter werd de tuin helemaal verwaarloosd. In 1980 bij de aankoop door de stad Brugge werd de tuin heraangelegd met gazonvlaktes en sierheesters. Er werden borders voorzien op de hoeken van de bloemparterres met éénjarigen. De kasteeltuin is klassiek gestructureerd met geschoren aucuba, buxus en coniferen en geflankeerd met geschoren rododendron.

Verder is er nog de kruidentuin, een ommuurde moestuin van circa 6.000 m2, palend aan de Zeeweg. De ruimte is in vier gedeeld. Een eerste deel met keukenkruiden, namelijk een oude gebruikstuin met groenten en bloemen en een moderne met de min of meer gangbare keukenkruiden. Een tweede deel van geneeskruiden die overgebracht werden uit de kruidentuin van het Oude Sint-Janshospitaal te Brugge. Deze beide delen zijn omgeven door taxushagen en de kruiden zijn aangeplant in met buxus-omgeven plantvakken. Het derde kwadrant wordt benut als bijenkwekerij met kleinfruit, terwijl in het vierde deel thematuinen uitgewerkt zijn.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummers 56, 793.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendagen 2002, Een tuin is meer dan wat er staat, p. 31.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia

Koetshuis

Aan het begin van de toegangsdreef tot het kasteel ligt het voormalig koetshuis horend bij kasteel Tudor. Bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond onder leien zadeldaken. De gevels zijn enerzijds opengewerkt met oorspronkelijke muuropeningen opgevat als twee- of drielichten bestaande uit spitsbogen gevat onder een natuurstenen druiplijst. Anderzijds aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Siertuin

Het neogotische kasteel, geïnspireerd op de Engelse tudorstijl werd gebouwd in opdracht van ridder Stanislas van Outryve d'Ydewalle en naar ontwerp van baron Henri Kervyn de Lettenhove. De geometrische siertuin kwam er naar verluidt door toedoen van jonkvrouw Cécile van der Renne de Daelenbroeck, echtgenote van de bouwheer. Deze tuin bestaat uit een groot terras aansluitend bij het landhuis, afgesloten met een sierlijke stenen balustrade. Via een natuurstenen trap, daalt de tuin af naar een lager gelegen terrastuin, deels afgezet met bakstenen keermuuren en centrale tuintrap. In de dwarsas van dit tuingedeelte staan twee grote tuinvazen op een hoge natuurstenen sokkel. Centraal in dit tuingedeelte, middenin een omhaagde bloemenparterre, staat nog een kleinere tuinvaas op bakstenen sokkel. Snoeivormen van buxus werden recent gedeeltelijk vervangen door snoeivormen van taxus.

Over de terrastuin heen, is in zuidoostelijke richting een vista uitgewerkt, verlevendigd met meerdere solitaire bomen en bomengroepen.

Auteurs: Himpe, Koen