erfgoedobject

Mexicobruggen

bouwkundig element
ID
10730
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10730

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mexicobruggen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Mexicobruggen
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Mexicobruggen, tussen Kattendijkdok en Houtdok, bestaande uit twee elektrisch aangedreven (2 x 37 kW en dieselaandrijving voor noodgeval) parallelle rolbasculebruggen van het type Scherzer, verkeerdelijk soms wiegbruggen genoemd. De oostelijke voltooid in 1936, de westelijke in 1941 (zie ook Oosterweelbrug), respectievelijk gerestaureerd in 1979 en 1982. Benaming 1873-1935: brug C, toen hydraulische draaibrug (zoals Kempischebrug). Het huidige model werd niet meer hernomen omdat bij openen en sluiten de winddruk asymmetrische sleet veroorzaakt aan de tandbaan - die daarom regelmatig dient bijgelast - waardoor de treinsporen niet meer op hun juiste plaats komen.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Himler, Albert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De Mexicobruggen werden gerestaureerd. De voornaamste aanpassingen zijn de volgende: de elektrische aandrijving werd volledig vervangen door een hydraulische. De rolsector/rolbaan is voorzien van een eindstop. De vergrendeling van de brug is gemoderniseerd. De oostelijke klap werd aangepast om tramsporen in beide richtingen te integreren, op de westelijke klap is er een spoorweg (draagstructuur nog wel aanwezig). De bediening van de brug werd ondergebracht in een nieuw bedieningsgebouw naast de Mexicobruggen.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Houtdok

 • Is gerelateerd aan
  Kattendijkdok

 • Is gerelateerd aan
  Oosterweelbrug

 • Is deel van
  Haven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Mexicobruggen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10730 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.