erfgoedobject

Mexicobruggen

bouwkundig element
ID: 10730   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10730

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mexicobruggen
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd monument Mexicobruggen
  Deze bescherming is geldig sinds 29-05-2001

Beschrijving

Mexicobruggen, tussen Kattendijkdok en Houtdok, bestaande uit twee elektrisch aangedreven (2 x 37 kW en dieselaandrijving voor noodgeval) parallelle rolbasculebruggen van het type Scherzer, verkeerdelijk soms wiegbruggen genoemd. De oostelijke voltooid in 1936, de westelijke in 1941 (zie ook Oosterweelbrug), respectievelijk gerestaureerd in 1979 en 1982. Benaming 1873-1935: brug C, toen hydraulische draaibrug (zoals Kempischebrug). Het huidige model werd niet meer hernomen omdat bij openen en sluiten de winddruk asymmetrische sleet veroorzaakt aan de tandbaan - die daarom regelmatig dient bijgelast - waardoor de treinsporen niet meer op hun juiste plaats komen.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Himler, Albert, Plomteux, Greet
Datum  : 1992

Aanvullende informatie

De Mexicobruggen werden gerestaureerd. De voornaamste aanpassingen zijn de volgende: de elektrische aandrijving werd volledig vervangen door een hydraulische. De rolsector/rolbaan is voorzien van een eindstop. De vergrendeling van de brug is gemoderniseerd. De oostelijke klap werd aangepast om tramsporen in beide richtingen te integreren, op de westelijke klap is er een spoorweg (draagstructuur nog wel aanwezig). De bediening van de brug werd ondergebracht in een nieuw bedieningsgebouw naast de Mexicobruggen.

Auteurs : Hooft, Elise
Datum: 01-02-2019

Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Houtdok

 • Is gerelateerd aan
  Kattendijkdok

 • Is gerelateerd aan
  Oosterweelbrug

 • Is deel van
  Haven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Mexicobruggen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10730 (Geraadpleegd op 20-09-2020)