Zuidkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Veurne
Deelgemeente Veurne
Straat Ieperse Steenweg
Locatie Ieperse Steenweg zonder nummer, Veurne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Veurne (actualisaties: 18-06-2008 - 04-07-2008).
  • Adrescontrole Veurne (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Zuidkapel

Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Zuidkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Zuidkapel Onlangs nog gelegen aan veldweg zogenaamd "Zandwegel" ten zuiden van de stad, thans ingesloten door nieuwe woonwijk. Opgericht in 1656-1657 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw door E.H. Norbertus Coolaert, norbertijn van de Sint-Niklaasabdij, in opdracht van de schenkster Johanna de Hamer, weduwe van de Heer van Reningelst, ter nagedachtenis van haar twee in 1648 gesneuvelde zonen (Beleg van Veurne, slag te Lens). Gebouwd op plaats waar reeds voorheen een sterke devotie bestond voor een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje bevestigd aan een boom.

Eenbeukige kapel van één travee met smaller koor van één travee; vlakke sluiting. Afdekking door middel van zadeldaken (leien). Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint; bouwnaden links en rechts van ingang. Oostelijke tuitgevel met vlechtingen, aandak en klokkentorentje met getrapt bovenstuk. Tudorboogvormige ingang met geprofileerd beloop; bekronende getraliede rondboognis waarin Mariabeeld, ingeschreven in rechthoekige omlijsting van vlakke pilasters met driehoekige frontonbekroning. Gevelsteen met onduidelijk jaartal in de geveltop. Zijgevels afgelijnd met muizentand. Getoogde vensters met afzaat en lekdrempel. Westbeukgevel met vlechtingen, aandak, en steunberen links en rechts van kooraanzet. Koorsluiting: tuitgevel met vlechtingen, aandak en gesmeed ijzeren kruis op het topstuk.

Binnenin: afdekking van koor door middel van bakstenen kruisgewelf; tongewelf voor beuk.

Mobilair: Houten portiekaltaar (18de eeuw?).

  • DE POTTER F., RONSE E., BORRE P., Geschiedenis der stad en kastelnij van Veurne, Gent, 1873-1875, II, p. 307-309.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Aanvullende informatie

In de Zuidkapel bevindt zich een wit beschilderde rechthoekige gedenkplaat, bovenaan afgewerkt met een segmentboog, ter herinnering aan het belang van de kapel tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plaat is gevat in een houten omlijsting.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Marchand, Sofie (19-04-2017 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Veurne

Veurne (Veurne)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.