erfgoedobject

Zuidkapel

bouwkundig element
ID
16711
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16711

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zuidkapel Onlangs nog gelegen aan veldweg zogenaamd "Zandwegel" ten zuiden van de stad, thans ingesloten door nieuwe woonwijk. Opgericht in 1656-1657 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw door E.H. Norbertus Coolaert, norbertijn van de Sint-Niklaasabdij, in opdracht van de schenkster Johanna de Hamer, weduwe van de Heer van Reningelst, ter nagedachtenis van haar twee in 1648 gesneuvelde zonen (Beleg van Veurne, slag te Lens). Gebouwd op plaats waar reeds voorheen een sterke devotie bestond voor een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje bevestigd aan een boom.

Eenbeukige kapel van één travee met smaller koor van één travee; vlakke sluiting. Afdekking door middel van zadeldaken (leien). Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint; bouwnaden links en rechts van ingang. Oostelijke tuitgevel met vlechtingen, aandak en klokkentorentje met getrapt bovenstuk. Tudorboogvormige ingang met geprofileerd beloop; bekronende getraliede rondboognis waarin Mariabeeld, ingeschreven in rechthoekige omlijsting van vlakke pilasters met driehoekige frontonbekroning. Gevelsteen met onduidelijk jaartal in de geveltop. Zijgevels afgelijnd met muizentand. Getoogde vensters met afzaat en lekdrempel. Westbeukgevel met vlechtingen, aandak, en steunberen links en rechts van kooraanzet. Koorsluiting: tuitgevel met vlechtingen, aandak en gesmeed ijzeren kruis op het topstuk.

Binnenin: afdekking van koor door middel van bakstenen kruisgewelf; tongewelf voor beuk.

Mobilair: Houten portiekaltaar (18de eeuw?).

  • DE POTTER F., RONSE E., BORRE P., Geschiedenis der stad en kastelnij van Veurne, Gent, 1873-1875, II, p. 307-309.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de Zuidkapel bevindt zich een wit beschilderde rechthoekige gedenkplaat, bovenaan afgewerkt met een segmentboog, ter herinnering aan het belang van de kapel tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plaat is gevat in een houten omlijsting.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zuidkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16711 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.