erfgoedobject

Nationale Bank

bouwkundig element
ID
16747
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16747

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nationale Bank
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Nationale Bank
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Veurne
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bankgebouw op U-vormig grondplan in neo-Vlaamse-renaissancestijl met lokale inslag, gedateerd 1923 door middel van cartouche en gesigneerd architect C. Van Elslande (Veurne) in gevelsteen links van poort. Voortuintje met hek tussen bakstenen pijlers, bekroond met leeuw en wapenschild op de hoeken. Rechthoekige vleugel met lijstgevel van drie traveeën geflankeerd door twee haakse hoekrisalieten met topgevel van respectievelijk één (linker) en vier traveeën (rechts); twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). Ingebouwde huistoren in rechter hoek. Bakstenen gevels met verwerking van natuursteen voor sokkel, parementen en kruiskozijnen; sierankers.

Imitatieve interpretatie van de lokale renaissance-architectuur van het Stadhuis (1596-1617); voornamelijk van toepassing op dwarsvleugels met in- en uitgezwenkte top en huistoren. Ontleende elementen: rechter vleugel gemarkeerd door zogenaamde Brugse traveeën met geometrische baksteenversiering op borstwering en in boogvelden, aediculavenster met schelpvulling ter verfraaiing van geveltop, en kruiskozijnen; houten kruiskozijnen verdiept in rondboogomlijsting met versierd boogveld op bovenverdieping van linker poortvleugel; achtkantige huistoren met ingesnoerde spits onder peervormige bekroning (leien) en gelede uitkijk met rondboogvensters, naar analogie met Stadhuistoren. Eclectische omlijstingen met neobarokke inslag van rondbogige linker poort en rechter deur: banden van natuursteen waartussen florale siermotieven van baksteen, onder kroonlijst. Eclectische middenvleugel: getraliede kruiskozijnen met boogveld op begane grond; gekoppelde rondboogvensters afgewisseld met rondboognissen, en doorlopende afzaat op bovenverdieping.

 • Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B301-430, nummer 340.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Noordstraat

 • Is deel van
  Stadskern Veurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nationale Bank [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16747 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.