Stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Markt
Locatie Markt 75, 76, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Apotheek Jacobs

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Stadswoningen

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Apotheek Jacobs", bestaande uit twee afzonderlijke panden. Gebouwd midden 17de eeuw voor rekening van Georges Godaert, griffier van Lokeren, heer van Bistelles, erfachtig meier van Moerbeke, commies van het Land van Waas. Gelijkvloerse verdieping van beide huizen in de loop van de 18de eeuw verbouwd. Tijdens een restauratie van 1910 door architect H. Van den Broucke (Lokeren) grondig gewijzigd en aan elkaar aangepast.

Nummer 75. Dubbelhuis met in- en uitzwenkende topgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien aan de straatzijde en Vlaamse pannen aan de achterzijde). Traditionele verankerde baksteenbouw uit het tweede tot derde kwart van de 17de eeuw met verwerking van natuursteen voor plint, vensterkruisen, waterlijsten en voluten. In 1910 gewijzigde begane grond met aaneensluitende venster- en deurtravee met gestrekte tussendorpel en respectievelijk drie en twee bovenlichten. Elke travee met eigen steekbogige ontlastingsboog met zandstenen sluitsteen. Op de bovenverdieping rechthoekige kruiskozijnen van 1910 met geprofileerde onder- en tussendorpel, houten luiken aan het benedenvak. Geveltop met bolmotief op de schouderstukken (rechts verdwenen); kruiskozijn (1910) in vlakke omlijsting voorzien van oren en voluten onderaan, en kordonband als afdekking; daarboven oculus met sluitsteen en waterlijst. Topgevelbekroning door middel van driehoekig fronton met bolmotief.

Nummer 76. Enkelhuis met topgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien aan straatzijde, Vlaamse pannen aan achterzijde) voorzien van twee dakkapellen met afgewolfd zadeldakje (1910). Traditionele verankerde baksteenbouw uit het tweede tot derde kwart van de 17de eeuw met verwerking van natuursteen voor plint, vensterkruisen (1910), waterlijsten en topgevelomlijsting. In 1910 gewijzigde begane grond met korfboogpoort op imposten (in plaats van rechthoekige poort), voorzien van sluitsteen en waterlijst. Erboven rechthoekige gevelsteentje. Voorts, zoals op de bovenverdieping rechthoekige kruiskozijnen met lekdrempels en houten luiken. Middentravee geaccentueerd door halsgevel met kruiskozijn waarboven ovale oculus met waterlijst en neerhangend rolwerk. Topgevel bestaande uit trapgevel op schouderstukken, waarboven ingezwenkte top met voluten en driehoekig fronton met siervaas. Zijgevels met aandaken.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 40

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Lokeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.