erfgoedobject

Handelspand In den Beyaerd

bouwkundig element
ID
206672
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206672

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opschrift 'In den Beyaert'; handelspand dat in 1921 naar ontwerp van de gebroeders Vanderstraeten werd gebouwd als een breedhuis van drie bouwlagen onder een mansardedak, met een klokgevel in ruw gekapte zandkalksteen en blauwe hardsteen.

Typerend zijn de spiegelboogvormige puiomlijsting met bloemmotieven in de zwikken, de haast gevelbrede licht gebogen erkers met drielichten in de bovenbouw, en de geveltop met inzwenkende voluten en pseudo-boogfronton. Voorts Frans balkon met smeedijzeren balustrade in de tweede bouwlaag, en horizontale geleding door cordonvormige lekdrempels en waterlijsten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80495 (bouwvergunning 09.09.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

  • Is deel van
    Zeelstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand In den Beyaerd [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206672 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.