erfgoedobject

Handelspand In den Beyaerd

bouwkundig element
ID: 206672   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206672

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opschrift 'In den Beyaert'; handelspand dat in 1921 naar ontwerp van de gebroeders Vanderstraeten werd gebouwd als een breedhuis van drie bouwlagen onder een mansardedak, met een klokgevel in ruw gekapte zandkalksteen en blauwe hardsteen.

Typerend zijn de spiegelboogvormige puiomlijsting met bloemmotieven in de zwikken, de haast gevelbrede licht gebogen erkers met drielichten in de bovenbouw, en de geveltop met inzwenkende voluten en pseudo-boogfronton. Voorts Frans balkon met smeedijzeren balustrade in de tweede bouwlaag, en horizontale geleding door cordonvormige lekdrempels en waterlijsten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80495 (bouwvergunning 09.09.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

  • Is deel van
    Zeelstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand In den Beyaerd [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206672 (Geraadpleegd op 05-06-2020)