Oude Markt en omgeving

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De Oude Markt met aangrenzende straatjes vormt een typisch stadsbeeld van het naoorlogse Leuven: een zeer homogeen, pittoresk-decoratief geheel van winkelpanden en burgerwoningen in zogenaamde wederopbouwstijl.

Collegeberg, Drie-Engelenberg, Kiekenstraat, Kortestraat, Krakenstraat, Kroegberg, Lavorenberg, Naamsestraat, Oude Markt, Parijsstraat, Zeelstraat (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

Kiekenstraat 4 (Leuven)
Breedhuis van drie bouwlagen onder een zadeldak, met drie traveeën op de begane grond en twee traveeën in de bovenbouw.

Burgerhuis A la gerbe d'or / In den gulden schoof

Kortestraat 11 (Leuven)
Volgens jaarsteen in 1922 opgetrokken hoekpand van drie bouwlagen onder een zadeldak, met één travee aan de Kortestraat, een afgeschuinde hoektravee die uitkijkt naar de Oude Markt en vijf traveeën in de Kiekenstraat.

Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens

Zeelstraat 10 (Leuven)
Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, samen met het aanpalende pand opgetrokken in 1920 volgens de plannen van A. Stevens.

Burgerhuizen in wederopbouwstijl

Naamsestraat 4 (Leuven)
In 1922 naar ontwerp van A. Van Arenbergh opgetrokken breedhuizen van drie bouwlagen onder leien mansardedaken. De gevels in wederopbouwstijl worden gekenmerkt door een neobarokke vormentaal.

Handelshuis naar ontwerp van G. Decock

Zeelstraat 12 (Leuven)
Handelshuis met korfboogvormige puiomlijsting, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1920 en ontworpen door G. Decock.

Handelshuis naar ontwerp van gebroeders Jotthier

Zeelstraat 14 (Leuven)
Handelspand van drie bouwlagen en een smalle travee en een brede travee en drie traveeën in de pui, gebouwd in 1921 en ontworpen door de gebroeders G. en E. Jotthier.

Handelspand

Zeelstraat 1 (Leuven)
Neoclassicistisch handelspand met winkel en koffiehuis, twee bouwlagen onder mansardedak, in 1922 naar de plannen van G. Sterckx gebouwd.

Handelspand In den Beyaerd

Zeelstraat 2 (Leuven)
Handelspand met klokgevel, opgetrokken in ruw gekapte zandkalksteen en blauwe hardsteen, gebouwd in 1921 naar ontwerp van de gebroeders Vanderstraeten.

Handelspand in wederopbouwstijl

Naamsestraat 18 (Leuven)
Als breedhuis opgevat handelspand dat in 1922 in wederopbouwstijl gebouwd werd naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken.

Naamsestraat 12 (Leuven)
Handelspand dat in 1921 naar de plannen van C. Goemans in wederopbouwstijl opgetrokken werd als een hoekhuis.

Handelspand met woonst

Krakenstraat 12 (Leuven)
Breedhuis dat door A. Vanden Eynde in 1922 werd ontworpen als een handelspand met woonst.

Handelspand naar ontwerp van A. Mommaels

Zeelstraat 4 (Leuven)
Handelspand van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, gebouwd in 1921 naar ontwerp van A. Mommaels.

Handelspand naar ontwerp van Goethals

Zeelstraat 6 (Leuven)
Breedhuis in baksteen en similisteen, handelspand van één travee en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in 1920 naar ontwerp van architect Goethals.

Handelspand van 1915

Krakenstraat 11 (Leuven)
Eenvoudig handelspand dat in 1915 heropgebouwd werd als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak met fraaie, houten dakkapellen in neoclassicistische stijl.

Handelspand van 1922

Krakenstraat 9 (Leuven)
Handelspand dat in 1922 heropgebouwd werd als een breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.

Parijsstraat 25 (Leuven)
Handelspand dat in 1922 gebouwd werd naar ontwerp van L. Speder en J. Vanderveken.

Handelspand, 1921 gedateerd

Parijsstraat 35, 35A (Leuven)
Door L. Corthouts ontworpen handelspand uit 1921, van drie traveeën en evenveel bouwlagen onder een mansardedak.

Hoekhuis met Zeelstraat

Naamsestraat 20 (Leuven)
In 1922 naar de plannen van L. Spéder en J. Vanderveken gebouwd hoekhuis met drie traveeën aan de Naamsestraat, vier traveeën aan de Zeelstraat.

Stadswoning

Krakenstraat 6 (Leuven)
Breedhuis van drie traveeën en evenveel bouwlagen onder een zadeldak, met een lijstgevel die in 1927 ogenschijnlijk voor een oudere kern werd opgetrokken.

Stadswoning naar ontwerp van A. Stevens

Zeelstraat 8 (Leuven)
Breedhuis met één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak, samen met het aanpalende pand opgetrokken in 1920 volgens de plannen van A. Stevens.

Stadswoning naar ontwerp van de gebroeders Jotthier

Krakenstraat 13 (Leuven)
In 1921 door de gebroeders Jotthier ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een lijstgevel in zogenaamde wederopbouwstijl.

Stadswoning naar ontwerp van M. Forton

Krakenstraat 8 (Leuven)
In 1920 naar ontwerp van M. Forton heropgebouwd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met recentere dakkapellen.

Stadswoning van 1923

Krakenstraat 10 (Leuven)
In 1923 opgetrokken breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.

Twee gelijkaardige handelspanden

Parijsstraat 31-33 (Leuven)
Twee gelijkaardig opgevatte handelspanden van één travee en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, die in 1922 gebouwd werden naar de plannen van V. Rosseels.

Winkel-woonhuis

Parijsstraat 27 (Leuven)
Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak met dakvenster. De gevel, afgelijnd door hoekpilasters op gestileerde consoles, heeft een eenvoudige pui.