erfgoedobject

Villa Eylenbosch met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
207029
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207029

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Eylenbosch met tuin
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Eylenbosch
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eclectische villa van 1919, hoger gelegen op de hoek tussen de IJsbergstraat en de Ninoofsesteenweg, in een grote omringende tuin met koetshuis ten zuiden. Geuzebrouwer Ambroise Emile Eylenbosch (1861-1949) liet deze villa optrekken tegenover zijn brouwerij aan de overzijde van de Ijsbergstraat. De tuin van circa 50 are bevat nog resten van de oorspronkelijke beplanting.

De villa

Onderkelderde baksteenbouw met verhoogde begane grond op breukstenen sokkel. Twee tot drie bouwlagen onder complexe kunstleien bedaking, dikwijls afgewolfde uiteinden. Grosso modo rechthoekige plattegrond, echter gevarieerde volumewerking door schuingeplaatste hoekerkers ten noordoosten en noordwesten (zicht op de Ninoofsesteenweg) en de loggia met torenvormige uitwerking als inkompartij. De stijl is karakteristiek voor de laat-eclectische villa's van dorpsnotabelen in de regio rond de Eerste Wereldoorlog: speklagen van witte, geglazuurde stenen, de zware breukstenen plint, de modillons en ander sierschrijnwerk onder de dakranden, het torentje met tentdak, de erkers en loggia als ingangspartij, bedaking met wolfeinden, trapgevels met en zonder pseudopinakeltjes. Verwerking van gele geglazuurde bakstenen voor muurbanden en sommige omlijstingen, evenals gebruik van blauwe hardsteen en similisteen voor elementen zoals sluitstenen, consoles, lekdrempels,… De voorgevel (westgevel), uitkijkend op de tuin, kent centraal een torenvormige uitwerking van de inkomtravee, met onderaan inkomportaal afgewerkt met gele geglazuurde baksteen. De vierkante toren telt drie geledingen en wordt bekroond door een tentdak met metalen windvaan. In de grotendeels blinde zuidgevel is centraal een erker uitgebouwd, op het gelijkvloers en de eerste verdieping vijfzijdig onder half tentdak, op de tweede verdieping rechthoekig. De erker is uitgewerkt als tuitgevel met overhoeks geplaatste hardstenen pinakels. Rechts van de erker een veranda.

De noordgevel wordt gekarakteriseerd door de twee erkervormig uitgewerkte hoeken. De noordwestelijke hoek is een overhoeks geplaatste rechthoekige erker van twee bouwlagen met een bekroning in blauwe hardsteen voorzien van (pseudo)kantelen. Op de eerste verdieping licht overkragende erker die rust op strekse bogen op imposten. De noordoostelijke hoek bestaat uit een overhoeks geplaatste vijfzijdige erker van twee bouwlagen onder half tentdak, de erker loopt wat de derde bouwlaag betreft vlak verder en wordt bekroond door een trapgevel met zwaar aandoende pinakels.

Voornamelijk rechthoekige vensters, op het gelijkvloers soms getoogd, rechthoekige deur, overal met bewaard schrijnwerk. Ingewerkte houten en PVC rolluiken op het gelijkvloers. De gevels worden bekroond met een overkragende houten kroonlijst op dito modillons. Ten zuiden van de villa éénlaags bakstenen koetshuis onder kunstleien zadeldak, door de gebruikte materialen (baksteen en speklagen in gele baksteen) aansluitend bij de woning.

De tuin

Grote omringende tuin met aan de Ninoofsesteenweg en de IIsbergstraat kasseistenen keermuur. De woning is aan de IJsbergstraat toegankelijk via een toegang met trappen doorheen de keermuur en langs de oprit. De oorspronkelijke randbeplanting is grotendeels verloren door de aanleg van de IJsbergstraat (oorspronkelijk veldweg) en de verbreding van de Ninoofsesteenweg in de jaren 1960. Resten van de oorspronkelijke beplanting zijn vooral bewaard op de helling tussen de woning en de steenweg: bomen met stamomtrekken tussen 2 en 3,30 meter, vooral esdoorns – Noorse esdoorn met bruinrood blad (Acer platanoides 'Schwedleri'), gewone esdoorn, meestal met purperrode bladonderzijde (Acer pseudoplatanus 'Purpureum') -, witte en rode paardekastanje (Aesculus hippocastanum, Aesculus x carnea) en bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea').

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger 212 Schepdaal, art. 1511 nrs. 20-21.
 • DENEEF R. & WIJNANT J. 2005: Dilbeek (Schepdaal): Villa Eylenbosch, In: DENEEF R. red. Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Pajottenland - zuidwesten van Vlaams Brabant, M&L Cahier 11, Brussel, 97.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

 • DENEEF, R., 2005: Historische Tuinen en Parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant: Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
 • THOMAS, H., 2012: Villa Eylenbosch met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142145 (geraadpleegd op 21 december 2018).

Bron     : -
Auteurs :  Deneef, Roger, Thomas, Hans, Wijnant, Jo
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Brouwerij Eylenbosch

 • Is deel van
  Ninoofsesteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Eylenbosch met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207029 (Geraadpleegd op )