erfgoedobject

Tuin van de Hoop

bouwkundig / landschappelijk element
ID
208741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208741

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beeldentuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brouwerswoning Christiaen met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamde "Tuin van de Hoop" (1996), opgenomen in het beschermd dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). Deze ruime tuin is gelegen achter de voormalige brouwershuizen (nummer 19 - het huidige gemeentehuis - en nummer 17), de brouwerij en het Fransmansmuseum (nummer 15A-B). De benaming "Tuin van de Hoop" verwijst enerzijds naar de seizoensarbeiders die hun kinderen hoop op een betere toekomst bezorgden (relatie met het Fransmansmuseum in de brouwerij) en anderzijds naar koning Boudewijn (1930-1993) aan wie de tuin een eerbetoon is.

De tuin maakt deel uit van het gemeentelijke "Motepark" tussen het Sint-Maartensplein en de Ichtegemstraat (sportcentrum en -terreinen). De familie Christiaen pacht reeds sinds 1881 het parkdomein achter de brouwerswoningen en de brouwerij. Maurice Christiaen, rentmeester van Arenberg sinds 1916, koopt in 1921 dit domein achter zijn woning aan. In 1973 koopt de gemeente het bedreigde domein aan (voor een uitgebreidere geschiedenis van het park, zie "Motepark" met siermotte).

In de toegankelijke tuin zijn een aantal kunstwerken opgesteld. De ruimte tussen het Millenniumgebouw, het Fransmansmuseum en de "Tuin van de Hoop" is uitgewerkt als een driehoekige gekiezelde ruimte, afgesloten door een suggestie van een zuilengaanderij.

Kunstwerk zogenaamd "De Equinox" (dag en nacht) of de zonnewijzer, door kunstenaar Renaat Ramon (Brugge), gelegen bij de vijver in de weide. Het kunstwerk toont de zon en de maan in een abstracte vorm.

Het kunstwerk zogenaamd "De Gekwelde Vrouw" door Michel Janssens (Ninove) verwijst naar de Käthe Kollwitz-toren in de brouwerij (nummer 15 B).

Kunstwerk van glaskunstenaar Wouter Bolangier (Aalst). Biertanks als verwijzing naar de brouwerij. Thema is hoop, zie "Tuin van de Hoop". Band met begrafenis koning Boudewijn I. De drie tanks symboliseren de onderverdeling binnen de Belgische bevolking. Een eerste tank symboliseert de bemiddelde burger, een tweede tank symboliseert de kansarme of de dompelaar, een derde tank symboliseert de vluchteling of de migrant. In iedere tank is een smal venster aangebracht, een kijkgat en een raam op de omgevende wereld. In elke tank is een identiek manshoog glazen beeld op een sokkel geplaatst, met een kroontje.

Een vierde kunstwerk zogenaamd "Des éclats de vielles tempêtes" is ontworpen door Eddy Walrave (studeerde in Koksijde en Gent). Verwerkt blauwe hardsteen tot kunstwerken.

  • Dorpswandeling in Koekelare. Het groene hart van het Houtland (gemeentebestuur).
  • HOLVOET W., LOOTENS J., Leven en werken in een gemeente om van te houden: Koekelare, Koekelare, 1998, p. 91-93.
  • Informatie over kunstwerken, gemeentebestuur Koekelare.
  • Informatieve tekst voor gidsen, gemeentebestuur Koekelare.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 105 (iconografie, luchtfoto van het parkdomein).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuin van de Hoop [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.