erfgoedobject

Grafmonument Catharina Braem-Van den Oever

bouwkundig element
ID
212582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212582

Juridische gevolgen

Beschrijving

Begraafplaats Silsburg, perk G4 rij 8 graf 9.

In 1945 ontwerpt Braem een grafmonument voor zijn overleden moeder Catharina Braem-Van den Oever (1884-1944), dat vermoedelijk in hetzelfde jaar wordt uitgevoerd op de begraafplaats Silsburg. De concessie werd eind december 1944 aangekocht. Na zijn overlijden wordt ook vader Antoon Braem (1885-1971) hier bijgezet.

Het sobere grafmonument bestaat uit een combinatie van eenvoudige geometrische vormen in eenzelfde materiaal, met veel ruimte voor beplanting. Het graf wordt afgebakend door een open kader, met in het midden een grafsteen in de vorm van een afgeschuind rechthoekig blok. Als steensoort kiest Braem voor witte Euville, met losse bronzen letters. In de open ruimte voorziet hij in een tapijt van witbloemige Sagina subulata en als groenscherm achter de grafsteen een haag van Taxus hibernica.

  • Archives d'Architecture Moderne, Archief Renaat Braem, Dossiernummer 57.

Bron: Braeken J. (ed.) 2010: Renaat Braem 1910-2001. Architect, Relicta Monografieën 6. Archeologie, Monumenten en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, Brussel.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Herentalsebaan (Deurne)

  • Is deel van
    Onze-Lieve-Vrouwbegraafplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grafmonument Catharina Braem-Van den Oever [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212582 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.