erfgoedobject

Burgerhuizen ontworpen door Victor Horta

bouwkundig element
ID
21281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee enkelhuizen van samen zes traveeën met drie bouwlagen en zadeldak, opgetrokken naar ontwerp van Victor Horta in samenwerking met beeldhouwer Leroy en schilder De Witte, gedateerd en gesigneerd op terracottareliëf 1885. Dit vroege werk van Horta is gemarkeerd door de nog sterk neoclassicistisch gebonden opvattingen inzake ordonnantie, symmetrie en plastische behandeling van de cordons, misschien in de hand gewerkt door de voormalige empirehuizen op deze plaats die naar ontwerp van hem werden vervangen door het huidige gebouw.

Bakstenen lijstgevel boven afgeschuinde plint met keldergaten. Getoogde benedenvensters en deur; rondboogvensters erboven. Geaccentueerde bel-etage door terracottabas-reliëfs op borstwering, boogomlijsting van vensters rustend op imposten en sierankers in de zwikken. Vensters van de bovenste verdieping eveneens met booglijst en met lekdrempel op consooltjes. Ver uitstekende kroonlijst op modillons.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Coupure en omgeving

  • Is deel van
    Twaalfkameren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen ontworpen door Victor Horta [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.