erfgoedobject

Heilige Sacramentskapel 't Putje

bouwkundig element
ID
26887
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26887

Juridische gevolgen

Beschrijving

Barok kapelletje, opgericht in 1687 op de plaats waar gewijde vaten, gestolen in de Sint-Martenskerk te Kortrijk, teruggevonden werden. Belangrijk bedevaartsoord met jaarlijkse Heilige Sacramentsfeesten tot de Tweede Wereldoorlog. In 1944 grotendeels vernield door brand en heropgebouwd in 1958-60 naar ontwerp van architect A. Bressers. Inplanting aan een verbreding van de straat te midden van groen, heden in verwaarloosde toestand. Aanvankelijk eenbeukige rechthoekige kapel van bak- en zandsteen onder leien zadeldak met speelse houten dakruiter. Voorgevel met in- en uitgezwenkte top met bekronend driehoekig fronton en recent kruisbeeld. Behouden kroonlijst van het verdwenen reliëf met Heilige Sacrament.

Verticaliserende zandstenen pilasters flankeren de rondboogvormige geprofileerde en geblokte zandstenen deuromlijsting met bekronende rechte druiplijst en gevleugelde engelenhoofdjes in de zwikken. Bekronende rondboognis geflankeerd door voluten, onder gebogen druiplijst met kruisbeeld. Nis met gepolychromeerd Mariabeeld met Kind. Zijgevels van drie traveeën geritmeerd door bakstenen lisenen en verlicht door hoge steekboogvensters onder gebogen druiplijst. In 1868 gerestaureerd en voorzien van een neogotisch koor naar ontwerp van Jean-Baptist Bethune, twee traveeën met driezijdige sluiting en leien bedaking, bekostigd door graaf J. de Hemptinne die in 1884 ook een nieuw neogotisch altaar schonk van de werkhuizen van L. Blanchaert. In 1895 koor beschilderd door A. Bressers.

Interieur volledig vernield door brand van 1944.

  • DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1864-1870: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 1, 41-43.
  • VAN KERSCHAVER T. 1976: De kapel "het Putje" te Sint-Denijs- Westrem, Heemkring Scheldeveld jaarboek VI, 67-89.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Sacramentskapel 't Putje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26887 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.