Classicistische pastorie

Beschrijving

Pastorie, volgens memoriaal gebouwd in opdracht van bisschop Maximilianus Antonius van der Noot (bisschop van Gent in 1742-70), toen ook graaf van Evergem, in 1768.

Alleenstaand huis in ommuurde tuin afgesloten door een ijzeren hek tussen dubbele vierkante pijlers. Bakstenen gevel in classicistische stijl, dubbelhuistype in ossebloedkleur geschilderd; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met dakruitertje.

Getoogde vensters in vlakke witgeschilderde omlijsting met doorgetrokken posten, geprofileerde kroonlijst. Bekronend driehoekig fronton boven de drie middentraveeën; wapenschild en leuze van Maximilianus van der Noot ("Respice finem"). Zijgevels met muurvlechtingen, recentere aanbouwsels.

Binnenin: salon behangen met Corduaans leder (19de eeuw?) en schouw versierd met zelfde wapenschild als op het voorgevelfronton. Oorspronkelijke trap.

• Pastorie Wondelgem, memoriaal.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen