Auberge Sint Sebastien

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Sint-Pietersnieuwstraat
Locatie Sint-Pietersnieuwstraat 36-38, Ronse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ronse (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Ronse (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Auberge Sint Sebastien

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalig geboortehuis van Dr. Ovide Decroly (zie bronzen gedenkplaat op hekpijler), thans "Auberge Sint-Sebastien". Volgens kaartboek van 1684 plaats van een cirkelvormige omwalde motte zogenaamd "sheeren mote", eigendom van de heren van Wattripont. Eind 19de eeuw gekend als eigendom van de uit Frankrijk afkomstige industrieel J.-B. Decroly. In het achterin gelegen woonhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekken werd in 1871 de later beroemd geworden dokter-psycholoog en pedagoog Ovide Decroly geboren. In 1937, verkoop van het huis en verbouwing in 1942 in villastijl naar ontwerp van architect R. Cordier, sinds 1956 door brouwerij Rodenbach ingericht als café en lokaal van de "Royal Antique Gilde St.Sebastien" met overbouwde staande wip achteraan.

Oude woning van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) met verankerde gewitte gevel op gepikte plint. Behouden getoogde bovenvensters. Voor rechter travee aangebouwd villaatje met twee bouwlagen en hoge markerende puntgevel en rondboogdeur.

Achteraan, 25 m hoge vierkante toren van overdekte staande wip opgebouwd uit ijzer met een houten binnenbekleding en houten en leien buitenbekleding.

Links van oud woonhuis, rest van drie arbeidershuisjes met anderhalve bouwlaag oorspronkelijk behorende tot de Decrolykoer.

  • Rijksarchief Ronse, Algemeen familiefonds, nr. 244.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1942. 1.1-30.6.
  • DECONINCK J., Een onbekende kaart van de vrijheid van Ronse uit 1623, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en van het Tenement van Inde, XXXIX, 1985, p. 91.
  • Een groot opvoeder. De psycho-pedagoog Ovide Decroly, Ronse, 1981.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1998

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Pietersnieuwstraat

Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.