Auberge Sint Sebastien

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Auberge Sint Sebastien

Beschrijving

Voormalig geboortehuis van Dr. Ovide Decroly (zie bronzen gedenkplaat op hekpijler), thans "Auberge Sint-Sebastien". Volgens kaartboek van 1684 plaats van een cirkelvormige omwalde motte zogenaamd "sheeren mote", eigendom van de heren van Wattripont. Eind 19de eeuw gekend als eigendom van de uit Frankrijk afkomstige industrieel J.-B. Decroly. In het achterin gelegen woonhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekken werd in 1871 de later beroemd geworden dokter-psycholoog en pedagoog Ovide Decroly geboren. In 1937, verkoop van het huis en verbouwing in 1942 in villastijl naar ontwerp van architect R. Cordier, sinds 1956 door brouwerij Rodenbach ingericht als café en lokaal van de "Royal Antique Gilde St.Sebastien" met overbouwde staande wip achteraan.

Oude woning van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) met verankerde gewitte gevel op gepikte plint. Behouden getoogde bovenvensters. Voor rechter travee aangebouwd villaatje met twee bouwlagen en hoge markerende puntgevel en rondboogdeur.

Achteraan, 25 m hoge vierkante toren van overdekte staande wip opgebouwd uit ijzer met een houten binnenbekleding en houten en leien buitenbekleding.

Links van oud woonhuis, rest van drie arbeidershuisjes met anderhalve bouwlaag oorspronkelijk behorende tot de Decrolykoer.

• Rijksarchief Ronse, Algemeen familiefonds, nr. 244.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1942. 1.1-30.6.
  • DECONINCK J., Een onbekende kaart van de vrijheid van Ronse uit 1623, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en van het Tenement van Inde, XXXIX, 1985, p. 91.
  • Een groot opvoeder. De psycho-pedagoog Ovide Decroly, Ronse, 1981.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De drie arbeidershuisjes, die zich links van het oude woonhuis bevonden, werden begin 2022 gesloopt. Bij recente werken werd de oude woning ingrijpend verbouwd. De volledige site bewaart wel nog erfgoedwaarde, aangezien de aangebouwde villa en de achterin gelegen overdekte staande wip wel herkenbaar bewaard zijn.