Stadswoning gedateerd 1557

Beschrijving

Laatgotisch diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaarcartouches 1557. In 1878 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge): opnieuw metselen van getrapte middentop en vernieuwen van kruiskozijnen, waterlijsten en dekstenen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge). Combinatie van trap- en schermgevel (5 treden + topstuk met bolversiering) van rode baksteen met ankers. Plint van arduin. Links, tudorboogpoort met fraai metselwerk van gele baksteen. Rechts, soortgelijke deur van rode baksteen en bolkozijn als bovenlicht met glas in lood, afgeschuinde dagkanten, gekoppelde ontlastingsboogjes. Bovenbouw met typerende zandstenen kruis- of bolkozijnen onder gekoppelde ontlastingsbogen in korfboognis met zandstenen voetstukken; verfijnd maaswerk in de boogvelden.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 74/1989.
  • CONSTANDT L. (ed); BEERNAERT B.; DUCHEYNE F.; ESTHER J.P.; GOEGEBUER S.; RONSE P.; STRUYE M., Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 101-102.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 132.
  • DEMAREST H., ARICKX B., In 't kwartier van Jan, Brugge, 1975, p. 12.