Persoon

Dugardyn, Luc

ID: 1969   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1969

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

16de-eeuws gebouwencomplex

Boterhuis 2-6, Naaldenstraat 13 (Brugge)
Gedeeltelijk over de straat gebouwd complex met traptoren op L-vormige plattegrond en afgeronde traptoren in de oksel, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw (?). Verankerde en beigebeschilderde gevels van baksteen; respectievelijk één en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (respectievelijk leipannen en Vlaamse pannen). Huidig uitzicht resultaat van consoliderende restauratie naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) in 1985.


Burgerhuis

Freren Fonteinstraat 3 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1929 onder meer aanbrengen van één breed puivenster en wijzigen van de deur. Historiserende "Kunstige Herstelling" van 1976-1979 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge).


Burgerhuis De Zwaan

Braambergstraat 34 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Hersteld in 1897 onder meer vernieuwen van natuurstenen onderdelen als speklagen, hoek- en negblokken, cartouches en afboording van de geveltop en siervazen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1982-1983 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) van de gevel en aanpassen van de begane grond als vierledige pui.


Burgerhuis met trapgevel

Sint-Jansstraat 10 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); trapgevel uit het eerste kwart van de 17de eeuw; arduinen deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl uit het vierde kwart van 18de eeuw - met niet nader geïdentificeerd steenhouwersmerk - met buitentrap. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1974 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge).


Gekoppelde stadswoningen gedateerd 1648

Carmersstraat 27-29 (Brugge)
Gekoppelde diephuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), jaarankers "16 / 48" in de toppen. Aangepaste begane gronden.


Gildehuis De Grote Vos

Steenstraat 25 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de metselaars. Diephuis van vier traveeën en heden begane grond + entresol en twee bovenverdiepingen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatrenaissancistische krulgevel gedateerd "Den 14 augustus" "Anno 1625", zie vergulde cartouches, naar ontwerp van H. Stalpaert, steenhouwer, en J. De Wachter, meester-metselaar.


Gildehuis van de schoenmakers

Steenstraat 40 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatgotische trapgevel van "1527-1528"; in opdracht van het ambacht gebouwd ter vervanging van het bouwvallige ambachtshuis.


Herenhuis

Verbrand Nieuwland 23 (Brugge)
Herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk ongeveer gelijktijdig met nummers 19-21 gebouwd. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1980 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge).


Hoekhuis

Braambergstraat 2 (Brugge)
Hoekpand van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Braambergstraat, Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Verbouwingen aan hoekhuis, voorzien in 1919 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge) worden omwile van financiële moeilijkheden niet uitgevoerd; wel slopen van achterbouw en optrekken van neobarokvleugel naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1972-1974 naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) met betrekking tot hoekpand.


Hoeve Aandekooi

Aandenkooi 1 (Brugge)
Aandekooi nr. 1. Hoeve "Aandekooi". Oorspronkelijk de lokatie van een vijver, gedempt circa 1750-1760. Vanaf 1767, eigendom van Philip le Bailly, heer van Tilleghem. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat de hoeve afgebeeld met vrij moeilijk te onderscheiden configuratie. In 1879 wordt de site door de familie le Bailly de Tilleghem verkocht aan de toenmalige Loppemse burgemeester Baron


Hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle

Rolweg 64-66 (Brugge)
Voormalige hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle. Sinds 1926 Guido Gezellemuseum met bijhorende ruime ommuurde tuin. Het ensemble is opgenomen in het beschermd landschap tussen Kruispoort en Carmersstraat.


Huis De Candelaer

Boomgaardstraat 7 (Brugge)
Imposant gotisch diephuis van drie traveeën - enkelhuisopstand - en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1500.


Huis de Kat

Markt 12 (Brugge)
Opgetrokken als "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge) met gevelopstand aansluitend bij nummers 10 en 11. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende herstelling van 1983 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) onder meer restauratie van de twee zijtrapgevels en de dakkapel.


Huis Dits in den grooten Mortier

Wollestraat 28 (Brugge)
Huis van drie/twee + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel van 1634 wordt in de loop van de 18de eeuw vervangen door klokgevel. Huidige gevel van 1879 gebouwd als "Kunstige Herstelling".


Huis In d'swarte Arent

Carmersstraat 19 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), jaarcartouches "ANNO/1633". Huidig uitzicht resultaat van 19de-eeuwse aanpassingen en consoliderende herstelling in 1973-1975 naar ontwerp van architecten L. Dugardyn en J. Waes (Brugge).


Jeruzalemkerk, klooster, godshuis en huis Adornes

Peperstraat 1-3, 3A (Brugge)
Jeruzalemkerk en Huis Adornes. Deel uitmakend van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Complex bestaande uit ten oosten de kapel, ten westen het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen ten noorden en het eigenlijk kloosterdomein ten zuiden. Ervoor pleintje gevormd door het samenlopen van Jeruzalemstraat, Molenmeers, Rodestraat, Stijn Streuvelstraat en Balstraat.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Onder de Toren zonder nummer (Brugge)
* Onder de Toren z.nr. Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk, parochiekerk van Lissewege. De toren is beschermd bij K.B. van 19/04/1937, de kerk bij K.B. van 22/09/1986. Historiek.De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw (ca. 1225-1275) is een schoolvoorbeeld van de vroeggotische Vlaamse baksteengotiek. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is


Proosdij van de kerkelijke heerlijkheid van Sint-Donaas

Burg 1-2, 1B, 2B (Brugge)
Voormalige gerechtelijke zetel van de kerkelijke heerlijkheid van Sint-Donaas; blikvanger vanaf het zuidelijk pleingedeelte. Thans Dienst Pers en Voorlichting van de provincie West-Vlaanderen.


Sint-Pieterskapel en ambachthuis van de kaarsgieters

Keersstraat 1 (Brugge)
Georiënteerde kapel, ten noorden deels ingebouwd door het voormalige ambachtshuis van de kaarsgieters (samen met nummer 3). Oorspronkelijk bestaande uit een crypte, sinds de 16de eeuw zogenaamd de "Sint-Katharina in de Krog", en een bovenkapel zogenaamd de "Sint-Pieterskapel".


Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof zonder nummer (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de zuidzijde van de Steenstraat. Ten noorden, voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; als tuin aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, hernieuwd met ijzeren afsluiting in 1878-1879, sedert 1970 vervangen door stenen muur; ten oosten en ten westen omringd door het Sint-Salvatorskerkhof, en ten zuiden geflankeerd door de kapittelgebouwen en het museum.


Stadhuis van Brugge

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Vanaf circa 1280 vergaderen de schepenen in het hier gelegen zogenaamde "Ghyselhuus", waarin ook de grafelijke gevangenis is ondergebracht. In het vierde kwart van de 14de eeuw gebeurt de afbraak van het vervallen gebouw.


Stadswoning

Hoornstraat 4-6 (Brugge)
Dubbelhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Uit de 17de eeuw, vermoedelijk te situeren na 1635 toen de jezuïeten de toelating kregen twee huizen aan de zuidkant van de straat te slopen mits er nieuwe te bouwen.


Stadswoning Engelhuisje

Schaarstraat 54 (Brugge)
Diephuis van twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen) uit de 16de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1988-1990 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge).


Stadswoning gedateerd 1557

Jan van Eyckplein 7 (Brugge)
Laatgotisch diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaarcartouches 1557.


Stadswoning gedateerd 1632

Jan van Eyckplein 5 (Brugge)
Eén van de laatste voorbeelden van Brugse baksteengotiek, hier echter met barokgetinte cartouches in plaats van laatgotisch maaswerk in de boogvelden.


Stadswoning van 1832

Moerstraat 18 (Brugge)
Breedhuis van zes/zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebouwd in 1832 in plaats van twee of meerdere panden; circa 1990-1992 is het volledige pand achter de gevel gesloopt en herbouwd naar ontwerp van architecten L. en A. Dugardyn (Brugge).


Stadswoningen met trapgevels

Wollestraat 28-30 (Brugge)
Twee diephuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken. Verankerde trapgevels van baksteen, uit de 18de eeuw. Latere aanpassingen onder meer consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1989 naar ontwerp van architect L. Dugardyn.


Villa Josephina

Balstraat zonder nummer (Brugge)
Voormalig hoveniershuisje vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1992 naar ontwerp van architecten L. en A. Dugardyn (Brugge): onder meer reinigen en herstellen van de gevel.