Winkel Het Molenken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel Het Molenken

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Het Molenken" volgens bouwaanvraag uit de 19de eeuw. Diephuis van vier + zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak met oude kern. Wijzigingen onder meer in 1846 toevoegen van rondboogvensters op de begane grond, geprofileerde omlijstingen en doorgetrokken lekdrempels op de bovenverdieping, en in 1893 toevoegen van betraliede keldergaten. In 1906 is een bouwaanvraag ingediend voor (ooit uitgevoerde ?) gevelverfraaiing met onder meer aanbrengen van een molen, zie huisnaam in hoeknis, adverterende panelen en kroonlijst op klossen en modillons.

Imposante bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel, horizontaal geleed door kordons. Rechthoekige openingen in geprofileerde omlijstingen. Zijgevel met 19de-eeuwse poort en enkele blinde vensters. Bewaarde 19de-eeuwse ramen op de bovenverdieping; ijzeren leuningen in de voorgevel. Winkelramen ingewerkt in de deels gedichte rondbogen van de begane grond.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 19/1893, nr. 58/1906.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje