erfgoedobject

Stadswoning met trapgevel

bouwkundig element
ID
29694
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29694

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sint-Jansstraat. Diephuis van drie/twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel grosso modo daterend uit de 17de eeuw met latere aanpassingen onder meer in 1930 naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge) aan de begane grond - verlagen van de vensters - en zijgevel. Verankerde trapgevel met hermetselde top (7 treden + topstuk), zie bouwnaden en afwijkend baksteenkoloriet; voornamelijk geelrode baksteenbouw op bepleisterde plint; gebruik van natuursteen voor de deels afgeschuinde hoekblokken. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, strekken en ontlastingsbogen. Bovenvensters met sporen van gedichte rondboogvelden en resten van speklagen boven de latere doorgetrokken lekdrempels van natuursteen. Geveltop oorspronkelijk voorzien van een rondboognis met maaswerk. Zijgevel: verankerde lijstgevel met gotische rondboognis met kraalprofiel en driepasboog wijzend op de oudere kern.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 52/1930.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 346.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De huidige dakkap dateert wellicht uit de 17de eeuw, toen het bovendeel van de straatgevel werd opgetrokken ter vervanging van een houten gevel.

  • VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29694 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.