Stadswoning gedateerd 1672

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Jaartal 1672 aangebracht in de geveltop door middel van naar voorspringende zandsteen. Vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw, onder meer verlagen van beneden- en bovenvensters, verbreden van vensters op tweede bouwlaag, zie drie resterende ontlastingsbogen, en vervangen van kozijnconstructies door ramen met kleine roedeverdeling. In 1984 consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge): onder meer reinigen gevel, hermetselen traptop, vervangen natuurstenen elementen en houtwerk. Verankerde bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk) met gebruik van zandsteen voor muurbanden, rechthoekige muuropeningen, en sluitstenen van ontlastingsbogen met opengewerkte voeg; verwerking van arduin voor buitentrap met ijzeren leuningen. Hoge beluikte kelderopening. Imitatienegblokken voor venster en deur op de verhoogde begane grond en vensters op derde bouwlaag.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 376.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje