Gildehuis De Drie Meunycken

Beschrijving

Zogenaamd "De Drie Meunycken". Voormalig ambachtshuis van de bakkers zie uithangbord. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatrenaissancistische krulgevel gedateerd "15 / 60", zie cartouches in plaats van twee huizen. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) met betrekking tot begane grond en vernieuwen jaar van de cartouches. Verankerde bakstenen gevel met in- en uitgezwenkte top; gebruik van zandsteen voor hoekblokken, kruiskozijnen in vlakke omlijstingen met druiplijst of gebogen fronton, doorgetrokken lekdrempels en posten ter aflijning van de borstweringen en rolwerk van het topstuk; vernieuwde plint van Doornikse kalksteen. In de top twee bolkozijnen en hogerop omlijste oculus met houten luik en druiplijst. Zijgevel: lijstgevel met sporen van vroegere kelder- en vensteropeningen, op de bovenverdieping met afgeschuinde dagkanten en 18de-eeuwse ramen. Achtergevel: openingen met negblokken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1837/1974.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 137-138.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 386.
  • PENNINCK J., Het bakkersambacht te Brugge, in Brugs Ommeland, 1976, nr. 1, p. 5-38.
  • WINDELS-ARICKX B., Huizen in de Steenstraat te Brugge (nrs. 11-19), in Brugs Ommeland, 1976, nr. 3, p. 166-174.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje