is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
Nabij het landelijke dorpscentrum van Zevergem bevindt zich een oude dries, vanwaar de straten Scheldehout en Blijpoel vertrekken. De straat Blijpoel loopt verder tot aan de oude Scheldebocht. De verschillende Scheldemeanders, afgesneden door rechttrekkingen van de rivier in 19de en 20ste eeuw, bleven bewaard als visvijvers evenals enkele ondergelopen kleiwinningsputten van de vroegere steenbakkerijen.
Centraal, op de splitsing van Scheldehout (vroeger Groenstraat) en Blijpoel, bevinden zich twee omwalde hoeves, meer bepaald een hoeve uit het derde kwart van de 18de eeuw (Scheldehout nummer 1) en een hoeve met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw (Blijpoel nummer 17). Beide hoeves, te midden van een agrarisch gebied, waren een leen van de Gentse Sint-Pietersabdij en zijn duidelijk te zien op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778).
Villa De Blijpoel, gebouwd in 1926, grenst aan de oude Scheldebocht, gekend als de Blijpoel. Vermoedelijk werd de villa gebouwd op de plaats van het vroegere veerhuis.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)