erfgoedobject

Voetweg langs de Voer tussen Vitschen en Schophem

landschappelijk element
ID: 304286   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304286

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van bij het kruispunt aan de watermolen van Vitschen loopt langs de Villa Frésar een aarden wegel tussen weilanden richting de Voer. Via een voetgangersbrugje steekt het pad de Voer over en volgt de beek langs tuinpercelen van het gehucht Ketten. De weg doorkruist hier de bedding van de Voer en is een historisch wad. Het pad steekt nogmaals de Voer over en blijft evenwijdig lopen met de beek. De weg volgt de bosrand van Schophemerheide en komt uit in het gehucht Shophem bij een gesloten hoeve waarna het pad verderloopt richting de Voer. Ten oosten van Schophem is er een wad, waarbij het wegtracé de Voerbedding enkele tientallen meters kruist.

Deze onverharde weg verbindt de gehuchten Vitschen, Ketten en Schophem en volgt daarbij de kortste en best begaanbare route langs de loop van de Voer en op de valleirand. Het pad vormt een historische alternatieve route voor de hoofdweg die op de andere oever loopt.

 • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
 • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Bron     : -
Auteurs :  Vanmaele, Nele, Verdurmen, Inge
Datum  : 2016


Relaties

 • Is deel van
  's-Gravenvoeren

 • Is deel van
  Altenbroek en Voervallei met omgeving

 • Is gerelateerd aan
  Houtkant op taluds bij holle weg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Voetweg langs de Voer tussen Vitschen en Schophem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304286 (Geraadpleegd op 05-07-2020)