Tolhuisje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Minkhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Twee verkoopstanden en Tolhuisje

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vismarkt en omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Minkhuisje" naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) en hier in 1899 opgericht; thans, identieke reconstructie, naar ontwerp van dezelfde architect, van 1923. Tolkantoor op arduinen platform, afgezet met gietijzeren leuning. Rechthoekig gebouwtje in vakwerk met bakstenen vullingen, op sokkel van Atrechtse zandsteen met arduinen omlijstingen. Afdekkend zadeldak (leien) met overkragende dakrand, rustend op geprofileerde consoles boven de lange zijden, met open spant, rustend op spuwers en korbelen boven de korte zijden; kleine dakkapellen en uitgewerkte loden vorstkam en piron. Schouderbogige kelderopeningen. Verhoogde begane grond. Voor(punt)gevel opgesplitst door makelaar; links, houten kruiskozijn; glas in lood in bovenlicht; rechts, open deurportaal, bereikbaar via arduinen bordes; aansluitende verdiepte deur met bovenlicht, eveneens voorzien van glas in lood. Analoge kruiskozijnen in lange gevels. Achtergevel eveneens opgesplitst door makelaar; kozijnvensters met op- en neerklappende luiken, weerszijden ervan. Blinde wapenschilden op beide puntgevels. Interieur. Vlakke, houten overzoldering.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 2350.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine