Gedenkzuil voor de 1st Australian Tunnelling Company

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksite Hill 60

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Gedenksite Hill 60

Gedenkzuil op een grasplein, net naast de gedenksite Hill 60.

Historische achtergrond

De heuvel sinds de Eerste Wereldoorlog algemeen bekend geworden is als 'Hill 60' (60 verwijst naar de hoogtelijn) ontstond tijdens de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen. 'Hill 60' was aan het begin van de oorlog strategisch eigenlijk niet zo belangrijk, totdat bleek dat de heuvel een ideale uitkijkpost vormde voor de Duitsers, vanwaar ze de Britse stellingen richting Ieper konden observeren. Vandaar dat er tijdens de volgende oorlogsjaren zwaar gevochten werd om deze heuvel.

De heuvel is vooral berucht geworden wegens de ondergrondse oorlogsvoering. De eerste grootscheepse 'mijnenslag' op Hill 60 was de ontploffing van de 5 mijnen op 17 april 1915, gevolgd door enkele dagen van zware gevechten. Ten gevolge van de explosies zouden zo’n 150 Duitsers en 2 Britse Royal Engineers omgekomen zijn.

Hill 60 en Caterpillar zouden het noordelijk sluitstuk worden van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De voorbereidingen voor het plaatsen van de mijnen onder de beide heuvels begonnen in augustus 1915. De mijnladingen waren uiteindelijk geplaatst op 18 oktober 1916. Het was nu zaak om de mijnen te beschermen tegen Duitse tegenreacties. Duitse pogingen om de mijnladingen te vernietigen, konden slechts op het nippertje vermeden worden. De ontploffing van de mijnen onder Hill 60 en de Caterpillar, op 7 juni 1917, om 3.10u in de morgen, kwam maar net op tijd en zou het leven gekost hebben aan 687 mannen van de 204de Duitse divisie.

De 1st Australian Tunnelling Company arriveerde in november 1916 op Hill 60, ter aflossing van de 3rd Canadian Tunnelling Company. Haar taak bestond erin de mijnladingen die waren geplaatst voor de grote Mijnenslag (die zou plaatsvinden op 7/6/1917) te beschermen tegen Duitse tegenreacties, zowel bovengronds als ondergronds.

De plaat vervangt het gedenkteken dat meteen na de oorlog werd aangebracht. De plaat bevat drie gaten, die afkomstig zouden zijn van kogels, gelost tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kenmerken

Gedenkzuil op een grasplein, afgebakend door een ijzeren omheining met op de vier hoeken een spar. De zuil staat op twee treden, versmalt naar boven toe en is opgebouwd uit ruw behouwen hardstenen blokken.

Op de zuil: trapeziumvormige gedenkplaat uit brons, met een fijne boord afgezet, bovenaan versierd met een stralenkrans, waarin een kroon is geplaatst, bovenaan op een banderol 'Australian Imperial Forces'; daaronder 'In Memoriam of officers and men of the 1st Australian Tunnelling Coy who gave their lives in the mining and defensive operations of Hill 60 1915-1918', 'This monument replaces that originally erected in April 1919 by their comrades in arms'. '1923'. In de bronzen plaat zitten drie gaten.

Hoogte 275 cm x breedte 200 cm x diepte 200 cm

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60 (Slagveld België 2), Erpe.
  • COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (786): Gedenkzuil 1st Australian Tunnelling Company (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele