is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Restant gesloten hoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Restant gesloten hoeve met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Restant gesloten hoeve
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
De resterende vleugel van de voormalige gesloten vakwerkhoeve is gelegen in de Vliegstraat, in het oude gehucht Roodstaart in het kwartier Hemelsveld. Het gebouw is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en op het primitief kadaster (1840-1844). Het gebouw werd in 2005 gerestaureerd naar ontwerp van architect Wilfried De Wyngaert.
Op de plaats van de hoeve geeft de Ferrariskaart (1771-1777) twee parallelle gebouwen weer, dwars op de straat. Het primitief kadaster (1840-1844) registreerde een semi-gesloten complex met ruim hinterland en vrijstaand bakhuis. In 1862 werden de linker- en achtervleugel verwijderd. Het is onduidelijk of de resterende straat- en rechtervleugel verbouwd of herbouwd zijn.
De huidige L-vorm is tot stand gekomen in 1862, en zou in kern nog elementen uit de 18de en vroege 19de eeuw kunnen omvatten.
Het goed bewaarde vakwerkcomplex op L-vormig grondplan bestaat uit een straatvleugel met stal, inrijpoort en schuur en een dwarse vleugel met het woonhuis. Het in de kern 18de-eeuwse woonhuis is een enkelhuis van vier traveeën breed, twee traveeën diep en anderhalve bouwlaag. Tegen de zuidelijke zijgevel werd in de 19de eeuw één travee onder een lessenaarsdak bijgebouwd met een aaneenschakeling van kamertjes. De vakwerkstructuur in stijl- en regelwerk is opgevuld met stroleem en gebouwd op een bakstenen stoel. De bestaande, aangepaste gevelordonnantie werd bij de restauratie behouden. Aan de erfzijde werden twee beluikte vensters vervangen door een strook ramen ingewerkt in de vakwerkstructuur, net als in de achtergevel (west).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het perceel van de hoeve is langs drie zijden begrensd door een geschoren meidoornhaag. Rondom het gebouw is nog een hoogstamboomgaard aanwezig.