Kasteel van Schoonhoven

Gemeente Aarschot

• Actualisatie Aarschot (actualisaties: 01-03-2006 - 31-03-2006).
  • Adrescontrole Aarschot (adrescontroles: 22-06-2007 - 22-06-2007).
  • Inventarisatie Aarschot (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Schoonhoven

Beschrijving

Circa 1770 opgetrokken kasteel van classicistische strekking; omgracht, U-vormig gebouw met strak uitzicht, in zekere mate benadrukt door latere grijsachtige cementbepleistering. Toegang langs een mooie dreef en gesmeed ijzeren hek.

Kapel van het kasteel. Klein gebouw met veelzijdige koorsluiting tegen de noordgevel opgetrokken uit bak- en ijzerzandsteen (plint, hoekstenen en omlijstingen). Gebogen leien zadeldak bekroond met een kleine barokke peerspits; kroonlijst op fraai uitgewerkte modillons van hout. Beschadigd, verwaarloosd interieur, verfraaid met barokstucwerk door J.C. Hansche (zie Horst, Parkabdij); jaartal 1671 op de linkermuur.

Overblijfselen van een portiekaltaar (altaarblok van het sarcofaagtype).