is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laatgotisch burgerhuis Die Groote Roose
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Collegium Trilingue en aanpalende woonhuizen
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laatgotisch burgerhuis Die Groote Roose
Deze vaststelling was geldig van tot
Het rijke, laatgotische diephuis, dat achtereenvolgens als "Die Groote Roose" en "Die Roode Roose" wordt vermeld, telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak.
Het betreft een pand waarvan de bouw zich waarschijnlijk in de 16de eeuw situeert, doch dat in de loop der tijd regelmatig is verbouwd en aangepast. Kenmerkend voor de verankerde lijstgevel van bak- en zandsteen, onder een vernieuwde zinken kroonlijst, is de overkragende bovenbouw en de arcade van geprofileerde korfbogen op slanke collonetten met geringde profielen.
De gevelordonnantie is sterk gewijzigd. Zo verwijzen ter hoogte van de tweede bouwlaag de behouden ontlastingboogjes en hoek- en negblokken naar de voormalige drielichten. De rechthoekige deur is in een eenvoudige zandstenen omlijsting gevat.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)