erfgoedobject

Laatgotisch burgerhuis Die Groote Roose

bouwkundig element
ID
42210
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42210

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het rijke, laatgotische diephuis, dat achtereenvolgens als "Die Groote Roose" en "Die Roode Roose" wordt vermeld, telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak.

Het betreft een pand waarvan de bouw zich waarschijnlijk in de 16de eeuw situeert, doch dat in de loop der tijd regelmatig is verbouwd en aangepast. Kenmerkend voor de verankerde lijstgevel van bak- en zandsteen, onder een vernieuwde zinken kroonlijst, is de overkragende bovenbouw en de arcade van geprofileerde korfbogen op slanke collonetten met geringde profielen.

De gevelordonnantie is sterk gewijzigd. Zo verwijzen ter hoogte van de tweede bouwlaag de behouden ontlastingboogjes en hoek- en negblokken naar de voormalige drielichten. De rechthoekige deur is in een eenvoudige zandstenen omlijsting gevat.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laatgotisch burgerhuis Die Groote Roose [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42210 (Geraadpleegd op )