Canadees gedenkteken The Brooding Soldier

Gemeente Langemark-Poelkapelle

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Canadees gedenkteken

is beschermd als monument Canadees gedenkteken The Brooding Soldier

Typologieoorlogsmonumenten
Tags Eerste wereldoorlog

Beschrijving

Op kruispunt met Zonnebekestraat, Canadees gedenkteken, gesigneerd en gedateerd F.C. Clemeshaw - 1921, op de grond rechts van monument. Het is één van de mooiste oorlogsmonumenten, tevens het enige gedenkteken uit Britse Gemenebest in Vlaanderen voor die periode.

Arduinen monument opgericht op rechthoekig platform met oriëntatie-aanduiding, middenin een omhaagd park met coniferen. Centraal pad met bordes, aansluitend bij geblokt arduinen muurtje met hoekpostamenten. Elf meter hoge obelisk, bekroond met de buste van een Canadees soldaat- het hoofd gebogen, de handen rustend op de geweerkolf - die uit het massieve voetstuk groeit.

Opschrift "Canada" in cartouche op voorzijde van obelisk. Op de linkerzijde: "This column marks the battlefield where 18.000 Canadians on the British left withstood the first German gas-attacks the 22-24 of april 1915. 2.000 fell and here lie buried". Franse versie op rechter zijde. Enigszins 'misleidend' opschrift, gezien de gesneuvelden verspreid begraven liggen in verschillende kerkhoven en niet in de onmiddellijke omgeving van het gedenkteken zelf.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Het reusachtige beeld staat opgesteld in een park dat oorspronkelijk aangelegd was met aarde en planten die uit Canada waren ingevoerd. De vorm van de struiken verwijst naar obussen en granaattrechters.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002425, Oorlogsgedenktekens Langemark-Poelkapelle (S.N., 2009).

Declercq, Daan (14-01-2016 )