Schoorbakkehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoorbakkehoeve

Beschrijving

"SCHOORBAKKEHOEVE" confer naambord, benaming verwijzend naar de nabijgelegen gelijknamige brug over de IJzer; eertijds "KNUYDTWALLE". Abdijhoeve in 1176 door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, geschonken aan de Sint-Niklaasabdij van Veurne; in de Franse Tijd verbeurd verklaard en verkocht in 1798. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd door architect J. Heyneman (Uitkerke) grosso modo naar de plannen van T. Raison (Brugge). Sinds 1971 en 1979 respectievelijk aangepast voor hoevetoerisme en als restaurant-feestzaal.

Imposante hoeve gelegen tussen IJzer en Vladslovaart, laatstgenoemde bochtmakend ten oosten van de hoevegebouwen.

In oorsprong kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve qua stijl de doorsnee-wederopbouwhoeven overstijgend en aansluitend bij de plannen zoals aangegeven in "Fermes types & constructions rurales en West Flandre" door A. Ronse en T. Raison; grondige aanpassingswerken ten gevolge de nieuwe bestemming.

Historiserende wederopbouw confer opstelling: U-vormige gesloten opstelling van de bestanddelen rondom een begraasd erf toegankelijk via noordwestelijke erfoprit; boerenhuis, stalvleugels onder meer met aanleunende duiventil, en schuur respectievelijk, ten noordwesten, ten zuidwesten en ten noorden, en ten oosten; aanplantingen: omringend weiland afgezet met populieren; materialen; pannen zadeldaken; witgekalkte baksteenbouw boven een gepikte plint; streekeigen bouwelementen: (zij-)tuitgevels onder meer voor risaliet bij boerenhuis; steunberen; rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboogomlijstingen; uilen- en asemgaten; bakstenen hekpijlers met piramidaal topstuk ter markering erftoegang.

• DECLERCQ W., De schoorbakkehoeve-Knuydtwalle 1176, in Graningate, jaargang 1, 1981, nummer 2, p. 77-82.
  • RONSE A., RAISON T., Fermes Types & Constructions Rurales en West-Flandre, Brugge, 1918 , p. 165- 180.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol