erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
5519
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5519

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw. De heer Verbeeck-Vanden Berghe liet in 1852 kleine gevelaanpassingen uitvoeren door de architect Henry Van Cuyck. Het betrof het toevoegen van lekdrempels aan de bovenvensters, een bredere vensteromlijsting en een ijzeren borstwering aan het middenvenster van de eerste verdieping, en het doortrekken van de kroonlijst over het fronton. De tot winkelpui verbouwde begane grond werd in de jaren 1990 gereconstrueerd met inbegrip van de spiegelboogdeur waarvan de sluitsteen het jaartal 1770 draagt.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat de voorname rijwoning drie bouwlagen onder een complex zadeldak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting op geprofileerde, hardstenen lekdrempels. De gereconstrueerde spiegelboogdeur in hardstenen omlijsting met neuten, imposten, cartouchesleutel en gestrekte waterlijst, en het aansluitende deurvensters met cartouchesleutel leggen de klemtoon op de middenas. Een breed geprofileerde houten kroonlijst, en een breed driehoekig fronton boven de drie middentraveeën, vormen de gevelbeëindiging. Dit laatste, oorspronkelijk een pseudo-fronton aangepast in 1852, rust op vier bewerkte consoles met stafwerk. Het timpaan wordt in de middenas geaccentueerd door pilastertjes en een risaliet, waarin een ronde oculus in vlakke omlijsting met sluitsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1852#625.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5519 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.